2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia 0
Anglia 1

Látogatási tilalmat rendeltek el a szegedi klinikákon

2023.01.19. 18:19
Látogatási tilalmat rendeltek el a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ valamennyi egységében, mivel a figyelőszolgálatba bevont orvosok megállapították, hogy Szegeden megkezdődődött az influenzajárvány. Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban már jelezte, hogy járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések és kórházi tilalom is életbe léphet.

Látogatási tilalmat rendeltek el 2023. január 19-től a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vonatkozásában valamennyi telephelyén és valamennyi fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szervezeti egységében – írja a Délmagyar.

A Rádió88 a Szegedi Tudományegyem közkapcsolati igazgatóságára hivatkozva azt írja, hogy a figyelőszolgálatba bevont orvosok hatodik heti jelentése alapján megállapították, hogy Szegeden megkezdődődött az influenzajárvány, ezért a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályának határozata alapján az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ valamennyi fekvőbeteg-ellátó egységében látogatási tilalmat rendeltek el.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint január 9. és 15. között az országban 170 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 23 200 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Utóbbiak közül a betegek 25,4 százaléka gyerek, 33 százaléka fiatal felnőtt volt, 28 százalékuk a 35–59 évesek, 13,6 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az év második hetében 11 közigazgatási területen nőtt, hétben csökkent, kettőben (Nógrád és Pest vármegye) nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Komárom-Esztergom és Békés vármegyében volt, a legkevesebb Bács-Kiskun és Fejér vármegyében – közölték.

Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban a január 2. és 8. közötti adatokat ismertetve elmondta, hogy csaknem 162 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzéssel, ezzel járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon, emellett pedig egy légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is zajlik. Elmondása szerint ez azt jelenti, hogy elkezdődött az influenza járványos terjedése és már akkor sem zárta ki, hogy az esetszámok emelkedésével a kórházak látogatási tilalmat is bevezethetnek.