Varga Judit kedden tárgyal az uniós biztosokkal

DSC8837
2023.01.19. 10:43
Navracsics Tibor Brüsszelben január 25–26-án folytat tárgyalásokat az Erasmus-ügyről, Varga Judit igazságügyi miniszter ezt megelőzően szintén egyeztet az Európai Bizottsággal a Magyarországtól igényelt igazságügyi vállalásokról.

Az igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a tárgyalásokat megalapozó kodifikáció már lezajlott, amelyet társadalmi egyeztetésre bocsátottak. 

Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosokkal Navracsics Tibor és Varga Judit külön-külön egyeztet a kondicionalitási eljárásban felvetődő kérdésekről. 

Az igazságügyi miniszter Facebook-oldalán az Erasmus-üggyel kapcsolatban kijelentette:

Erasmus-ösztöndíjprogram mindenképpen lesz. Magyar vagy EU-s forrásból, de lesz. Nem hagyjuk magunkat!

Az európai uniós forrásokért felelős miniszter az ATV Start című műsorában úgy fogalmazott, nem biztos abban, hogy a bizottságnak az az álláspontja, hogy minden politikusnak távoznia kell a kuratóriumok éléről. Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy a korábbi tárgyalások során nemcsak az alapítványi egyetemek kuratóriumai, hanem a közérdekű alapítványok kuratóriumai is összeférhetetlenségi kérdésként vetődtek fel.

Tájékoztatása szerint a bizottság arra volt kíváncsi, hogy bizonyos szabályokkal meg tudják-e akadályozni, hogy egy esetleges közbeszerzési eljárásban olyan emberek ne lehessenek befolyással egy-egy olyan ügyre, ahol konfliktus lehet. A miniszter szavai szerint két megoldásuk is van erre:

  • hivatali összeférhetetlenség
  • és a dinamikus összeférhetetlenség, amelyben végül a bizottsággal megállapodtak.

Navracsics Tibor kiemelte, biztos abban, hogy megállapodnak a bizottsággal, de nem biztos, hogy minden politikusnak távoznia kell a kuratórium éléről. Mint mondta, valószínűleg több tárgyalás után, nagyjából márciusra állapodnak meg az Erasmus-üggyel kapcsolatos kérdésekről. 

Az Index is beszámolt róla, az Európai Bizottság határozata szerint a közérdekű alapítvány formájában működő felsőoktatási intézmények nem részesülhetnek az Erasmus+ és a Horizont Európa program számára biztosított uniós forrásokból. Navracsics Tibor a napokban a bizottság élén álló Johannes Hahn és Mariya Gabriel biztosok számára írt levelében úgy fogalmazott, hogy „ez a döntés évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát”.

(Borítókép: Varga Judit 2023. január 2-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)