Kiöntött az Ipoly, a Sajón és a Tarnán is kritikus a helyzet

2023.01.20. 11:50
Az utóbbi napok heves esőzéseinek köszönhetően több településen továbbra is érvényben van a harmadfokú, valamint a másodfokú árvízvédelmi készültség. Jelenleg a Tarna, a Sajó, a Zagyva és a Takta folyó áradására kell készülni.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb jelentése szerint harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben az alábbi mérőállomásoknál a Tarna és a Sajó áradása miatt:

  • Tarnaörs,
  • Tarnaméra,
  • Verpelét,
  • Felsőzsolca,
  • Sajószentpéter és
  • Sajópüspöki. 

Emellett másodfokú készültség lépett életbe több más mérőállomásnál: Hatvan alsón, Szentlőrinckátán és Jászteleken a Zagyva mellékfolyó, Taktaföldváron pedig a Takta patak áradása miatt. 

Amint arról beszámoltunk, a január szokatlanul enyhe időt, de rekordmennyiségű csapadékot is hozott, amelynek következtében több helyen is árvízvédelmi készültség lépett életbe. 

A Sajón és a Tarnán a vízszint elérte a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet, továbbá az Ipoly folyó kritikus vízszintemelkedése miatt lakóházak voltak veszélyben.

A Nógrád vármegyei Litkén a település melletti domboldalról lezúduló víz sártengerré változtatott egy földutat, Pásztón pedig akkora eső volt, hogy leszakadt a partfal. A napok óta tartó esőzés miatt megáradt a Szuha patak, a vize kifolyt az úttestre. Gyorsan emelkedik a Zagyva vízszintje is, de a borsodi Jósva-patak, valamint a Ménes-patak is kilépett a medréből. Extrém mennyiségű csapadék hullott az Aggteleki-karszton is, elárasztva a Baradla-barlangot vízzel, amely végül Jósvafőnél előtört a föld alól.

Az Időkép információi szerint az Aggteleki-karsztot annyira elöntötte a víz, hogy

a barlang egyes részei jelenleg járhatatlanok.

Az Aggteleki Nemzeti Park az árvízhelyzet miatt határozatlan ideig nem indítja a Vörös-tói középtúrát, valamint a Vass Imre-barlangtúrát. 

A következő napokban várható további esőzések miatt még több folyónk indulhat áradásnak, árhullám vonulhat le többek között a Tiszán, a Hernádon, a Túron, a Szamoson, a Krasznán és a Körösökön is.

Áll a víz a szántóföldeken

Az elmúlt napokban hullott csapadékot a talaj már nem tudja befogadni, így több folyón is komoly árhullám indult el, és az Alföldön egyre nagyobb területeken jelenik meg a belvíz a földeken. A talajok felső, egyméteres rétege szinte országszerte telítetté vált, egyedül Sopron térségében hiányzik 90 milliméter körüli nedvesség a telítettséghez képest, azt a területet régóta kihagyja a csapadék.

A Somogy vármegyei hírportál arról számolt be, hogy áll a víz a szántóföldeken, és házak kerültek veszélybe Somogyban. Mint írják, a belvíz gondokat okozhat még, ha nem szivárog el két-három nap alatt, és minden a következő napok időjárásától függ.

Egy napot még kibír víz alatt a vetés, de négy-öt napot már nem, ha annyi eltelik, akkor annyi a gabonának és a repcének

– közölte Rengel László heresznyei polgármester.