Megint doppingbotrányba keveredett egy magyar sportoló

2023.01.20. 18:41
A Magyar Antidopping Csoport (MACS) közölte, hogy doppinggyanúba keveredett egy magyar atléta.

A MACS decemberben is nyilvánosságra hozott egy hasonló esetet, akkor két úszó és egy birkózó keveredett doppinggyanúba. Abban az ügyben még zajlanak a vizsgálatok, egyelőre nem igazolták a doppingvétséget.

A szervezet most egy újabb esetet közölt a honlapján. Ebben az esetben – a decemberiekhez hasonlóan – szintén a sportoló biológiai útlevelében tapasztalt, határértéken túllépő változás állhat az ügy hátterében.

A MACS szerint most 

egy atlétával szemben merült fel a doppinggyanú.

Azt azonban a szervezet most sem tette közzé, hogy pontosan kiről van szó, ugyanis a sportolót a vizsgálat lezárultáig megilleti a névtelenség joga. 

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által 2009-ben bevezetett biológiai útlevél program segítségével olyan kiválasztott, változó adatokat követnek nyomon egy adott időtartam alatt, amelyek a tiltott szerek hatását mutatják ki a szervezetben.

Az útlevelek paramétereit matematikai értékelőszoftverek vizsgálják, gyanús változások esetén pedig a WADA értesíti az adott ország illetékeseit – számolt be a Magyar Nemzet a MACS honlapján található közlemény alapján.