Csábító a havazás, de veszélyesek lehetnek a hegyek

B  OB20220110009
Bár a TV2 adásában látható volt a Dobogókőn szánkózó Németh Lajos, aki arra buzdított mindenkit, élvezzék ki a tél adta örömöket, és látogassanak ki a hegyekbe a hétvégén, nem árt óvatosnak lenni. Korábban az Index több ízben írt róla, hogy az utóbbi napok időjárási körülményei nem teszik lehetővé az ilyesfajta hétvégi programokat, most összeszedtünk néhány fontos információt, mire érdemes figyelni.

Cikkünk frissült!

Van képe a havazásról, a téli tájról?
Küldje el nekünk!

Az ismert meteorológust azzal összefüggésben kapcsolták a Mokka adásába, hogy az utóbbi napokban lehűlés és hóesés érkezett Magyarországra, és a hegyekben meg is maradt a hó. Németh Lajos rögtön az adás elején le is csúszott egy szánkón. 

A meteorológus azt is elárulta , hogy egy „hivatalos méréssel” (a gyakorlatban az ujjával)  megállapította, hogy jelenleg körülbelül 20 centi a hó vastagsága Dobogókőn.

Azt is elmondta, hogy a következő napokban mérsékelten hideg levegő érkezik hazánkba, ami akár –7 fok körüli éjszakai minimumokat is hozhat, de napközben sem lesz sokkal fagypont felett a hőmérséklet.

 Elő a szánkót és a hólapátot!

– üzente Németh Lajos, majd arra biztatta az embereket, hogy ha szeretnék kiélvezni a tél adta örömöket, akkor látogassanak ki a hétvégén a hegyekbe.

Érdemes körülnézni, mielőtt útnak indulna

A hétvégi túrázással kapcsolatban azonban nem árt vigyázni, ugyanis pénteken kiadták a figyelmeztetést, miszerint az utóbbi napokban tapasztalt időjárás miatt megnőtt a fák kidőlésének kockázata is az erdős területeken.

Amint arról korábban az Index is beszámolt, a havazás káoszt okozott Dobogókőn is, Esztergom felé pedig baleset nehezítette a közlekedést. A Síelők.hu oldalának tájékoztatása szerint a dobogókői sípálya jelenleg amúgy sem üzemel, a sífelvonó oszlopai még állnak, de a drótkötélpályát és a fordítókorongot lebontották. A közeljövőben ülőlift építését, hóágyúrendszer üzembe helyezését és további fejlesztéseket terveznek itt.

A Magyar Közút közleményben tájékoztatta lapunkat arról, hogy az elmúlt napok intenzív csapadékos és erősen szeles időjárása veszélybe sodorhatja a közlekedők biztonságát, ezért a társszervekkel, hatóságokkal való egyeztetés alapján a kékestetői bekötőúton és az adótoronyhoz vezető mellékúton január 20., péntek 19 órától január 22., vasárnap 19 óráig teljes útzárat vezettek be.

Az Időkép beszámolója szerint tovább gyarapodott a hótakaró a Mátrában, ugyanis hazánk harmadik legmagasabb hegycsúcsán, a Galyatetőn a 40 centimétert is meghaladja a hóvastagság. Budapesten ugyan nem maradt meg a hó a belvárosban, de a budai hegyvidék fehérbe öltözött, néhány centi hó, valamint zúzmarás hó is lerakódott a szeles időben.

Az Útinform balesetekre, torlódásokra és rendkívüli közlekedési eseményekre figyelmeztetett. A Mátrában fakidőlés veszélye miatt, vasárnap 19 óráig szintén lezárták, a 24-es főútról leágazó kékestetői bekötőtőutat a személyforgalom elől. A lezárt 3 km-es szakaszra csak a megkülönböztető jelzést használó járműveket illetve az autóbuszokat engedik át.

A Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyén átvezető, Eger-Hollóstető és Miskolc közötti összekötő út szinte teljes szakaszát lezárták, a közlekedésre veszélyes fakidőlések miatt. Kerülni rendőri irányítással, terelőutakon keresztül lehet.

A Budapesti Közlekedési Központ közlése szerint a kedvezőtlen időjárás miatt nem jár a zugligeti Libegő sem, az intézkedés visszavonásig érvényes.

A szélsőséges, csapadékos időjárás és a Bükkben kidőlt fák miatt a Lillafüredi Állami Erdei Vasút szerelvényei szombaton nem járnak – tájékoztatta Veréb István, az Északerdő Zrt. kommunikációs tanácsadója az MTI-t.

A közlemény szerint a kisvasút további közlekedéséről az időjárás függvényében születik majd döntés, amiről az Északerdő tájékoztat. A társaság az utasok megértését kéri, és a jelenlegi időjárás miatt az erdőjárás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Autóval ide már ne induljanak útnak

A Magyar Közút szombat délelőtt újabb közleményt küldött lapunknak, amelyben arról tájékoztattak, hogy Dobogókő megtelt, így lehetőség szerint tömegközlekedéssel induljanak útnak a közkedvelt kirándulóhelyre tartók.

Végre az évszaknak megfelelő időjárás van az országban, főleg a magasabban fekvő helyeken esett intenzíven a hó az elmúlt napokban. Ezért sokan tervezik utazásukat a közkedvelt kirándulóhelyekre, ami viszont így jelentős torlódásokat is eredményez. Pest vármegyében szombat reggel is rengetegen indultak útnak autóval Dobogókőre, ahol a parkolóhelyek már reggel 8 órára megteltek, így sokan szabálytalanul, a forgalmat is akadályozva álltak, állnak meg az oda vezető országos utakon – derült ki a tájékoztatásukból.

Az erdészetek az intenzív havazásban és várható erős széllökésekben érintett térségekben nem ajánlják a fakidőlések és ágleszakadások miatt a túrázást, így a hétvégére tervezett programok kapcsán ezzel is számolnia kell a közlekedőknek.

Tekintettel arra, hogy az országban csak kevés helyen, csak a magasabban fekvő hegyvidéki szakaszokon maradt meg a hó, így sokan ezekre a kirándulóhelyekre igyekeznek eljutni, főleg autóval. Emiatt ezekben a térségekben az időjárástól függetlenül is torlódással, hosszabb menetidővel számolhatnak az autósok és azzal, hogy a kijelölt parkolókban nem lesznek szabad helyek. Ezért a közútkezelő arra kér mindenkit, hogy ezekbe a térségekbe való utazásaik során a tömegközlekedési lehetőségek közül válasszanak.

Nem árt tudni, hol szánkózzunk

A Mátraszentistváni Sípark Facebook-oldalán arról tájékoztatott, hogy jelenleg a sípark teljes területe zárva van, így a belépés tilos, mert üzemi területnek minősül. Egyelőre úgy látják, hogy az időjárási feltételek a következő napokban sem teszik lehetővé a nyitást.

Felhívást tettek közzé oldalukon a Börzsönyi Speciális Mentők. Ugyan a szép táj és a havas hegyek otthonról nézve csábítók lehetnek elsőre, de számos veszélyt jelentenek. A túltelített talaj, az áradó patakok és a vastag hótakaró vonzónak tűnhet, de a leszakadó ágak, kidőlő fák, a csúszásveszély és a korai sötétedés miatt arra kérnek mindenkit, lehetőség szerint ne induljon túrázni a Börzsönybe ezen a hétvégén.

(Borítókép: Szánkózók a téli havas időjárásban az Újkerti lakótelep szánkózódombjánál Debrecenben 2022. január 10-én. Fotó: Oláh Tibor / MTI )