Több gyógyszertárban is hiány van a cukorbetegek létfontosságú injekciójából

GettyImages-926382836
2023.01.22. 06:27
Több patikában is hiány van egy cukorbetegeknek szánt inzulininjekcióból. A gyógyszergyártó cég ellátási nehézségekre hivatkozott, és már dolgoznak azon, hogy többet gyártsanak belőle. A gyógyszertárak készletei között egyébként nagy különbségek lehetnek.

Egy pécsi fiú cukorbetegeknek való inzulininjekciót szeretett volna nagymamájának kiváltani a gyógyszertárból, ám nem kapott, pedig több patikában is kereste. Az RTL Híradó egyik nézője hasonlóan járt: 1-es típusú cukorbetegként nem tudta az orvosa által felírt háromhavi adagot kiváltani, mert időközben lejárt volna a szavatosságuk.

Az illető több gyógyszertárban is utánakérdezett, de sehol nem volt későbbi lejáratú, pedig

a készítmény létszükséglet lenne számára.

A gyógyszergyártó cég később megerősítette hiányt, és ellátási nehézségekre hivatkozott. Mint írták, együttműködnek a hatóságokkal és az egészségügyi rendszer más szereplőivel, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzák a cukorbetegeknek, valamint dolgoznak azon, hogy többet gyártsanak az injekcióból.

Az injekciónak egyébként több helyettesítő készítménye is van, melyek – az RTL-nek nyilatkozó háziorvos szerint – ugyanolyan hatásosak, ugyanakkor csak szigorú szabályok mellett lehet kiadni azokat. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet egyelőre azt írta, a készítmény jelenleg nem szerepel a hiánylistájukon – bár hozzátették azt is, hogy a gyógyszertárak készletei között nagy különbségek lehetnek. 

Az utóbbi hetekben már írtunk arról, hogy nemcsak az inzulinból, hanem számos, Magyarországon használt gyógyszerből is hiány van.

(Borítókép: Getty Images)