Félreérthető feladat volt a felvételiben, az Oktatási Hivatal változtatott a megoldókulcson

2023.01.23. 20:30
Szombaton tartották az idei középiskolai felvételi vizsgákat. A matematika feladatsorban azonban volt egy rendkívül félreérthető feladat, ami miatt az Oktatási Hivatal változtatott a megoldókulcson.

Szombaton tartották a 2023-as központi felvételi írásbeli vizsgákat azoknak a diákoknak, akik középiskolában szeretnének továbbtanulni. A magyar feladatsort még könnyűnek találták a diákok, a matematikai feladatok viszont erősen megosztották a felvételizőket. 

A legtöbb pontot érő feladat ugyanis rendkívül félreérthető volt: a diákoknak a helyes megoldáshoz háromismeretlenes egyenletet kellett volna felírniuk. Később kiderült, ha másképpen értelmezik a feladat utasításait, csak egy egyismeretlenes egyenletre lett volna szükség, ami egy nyolcadikos diák számára nem nehéz.

A feladat a következő volt:

„Három szám összege 103. Gabi észrevette, hogy

  • ha az első számot kettővel növelné,
  • a második számot kétszerezné,
  • a harmadik számot megfelezné,

akkor ugyanazt a számot kapná eredményül. Melyek az eredeti számok?”

Csapodi Csaba, az ELTE egyik oktatója az RTL Híradónak elmondta, hogy a probléma egyetlen szó miatt volt: a félreértelmezett verzióban az „ugyanaz” szó arra vonatkozott, hogy a három szám összege ezen változtatások után is 103 lesz. Ugyanakkor a feladat összeállítói arra gondoltak, hogy a három művelet után – amit kapnak eredményül – ugyanazt a számot kapják-e.

Az első értelmezés szerint egy háromismeretlenes egyenletet kellett volna megoldaniuk a diákoknak, amit még a nyolcadikosok nem tanultak.

Az Oktatási Hivatal az értesítést követően változtatott a megoldókulcson, így a háromismeretlenes egyenlettel való megoldás is elfogadható.