Több tízezer kilogramm halat fogtak ki tavaly a Tisza-tavon

2023.01.23. 09:17
2022 decemberében ért véget az idegenhonos busa és törpeharcsa állományszabályozásának nyolcadik szezonja. Az őshonos halfajokra élőhely- és táplálékkonkurenciát jelentő busa és törpeharcsa esetében is nőtt a zsákmány mennyisége a 2021-es évhez képest.

Kevésbé mutat szezonális mintázatot a busafajok fogása, mint a törpeharcsáé, hiszen előbbi szinte egész évben eredményesen fogható: a téli, tavaszi és őszi hónapokban elsősorban a Tiszán, nyáron pedig a tározótér alkalmas vízterületein is. A halászatuk azonban leginkább májusban és októberben eredményes – derült ki a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján közzétett adatokból.

Ezzel szemben a törpeharcsa sokkal inkább szezonális portéka, hiszen a kisebb, tavaszi fogási csúcsot nyáron csekélyebb zsákmány követi, majd ősszel emelkedni kezd a mennyisége.

Halászatuk novemberben éri el a tetőpontját, amikor a vízszintcsökkenés miatt vándorlásnak indulnak a törpeharcsák, így az útjukba helyezett varsákkal könnyen gyéríthetők.

A 2022-es eredményeket összegezve azt írják, a hét szerződéses halász a busa-fajokból 26 740 kilogrammot fogott, ami 9300 kilogrammal több, mint egy évvel korábban. A törpeharcsából kifogott mennyiség szintén emelkedett.

A Tisza-tóban tavaly 28 798 kilogramm törpeharcsával kevesebb fogyasztotta a táplálékot, ez több mint 6100 kilogrammal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A munka idén folytatódik, jelenleg a szerződések megkötése és az engedélyek kiadása zajlik – tették hozzá.