Eredménytelen a főigazgatói pályázat, részvénytársasággá alakítanák a budapesti állatkertet

HUS 8962
2023.01.24. 09:56
Részvénytársasággá alakítaná a Fővárosi Állat- és Növénykertet a javaslat, amelynek részleteit nemrég Bősz Anett kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes ismertette. Mindez amiatt vetődött fel, mert az állatkert főigazgatói posztjára tavaly kiírt pályázat azóta is eredménytelen.

Még tavaly írtak ki pályázatot a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) főigazgatói posztjára, ami azonban eredménytelenül zárult.

A bírálóbizottság decemberben még időt kért, idén januárban aztán meghallgatta az egyetlen érvényes pályázatot benyújtó jelöltet, akinek a nevét egyelőre nem közölték.

Bősz Anett kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a Népszavának elmondta, a jelölt szép pályázatot rakott össze, ráadásul részletesen bemutatta az állatkert jelenét és múltját.

A bírálóbizottság azonban hiányolta a stabil jövőképre, illetve a gazdasági alapok megerősítésére és fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket. Ezek hiányában nem tartotta elég meggyőzőnek a pályázatot a bíráló testület. A szavazáson végül két igen, öt nem és két tartózkodás mellett nem támogatták a jelöltet. Az eljárás így eredménytelenül zárult, az erre vonatkozó előterjesztést szerdán tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés

– fogalmazott a politikus, aki leszögezte, nem valamiféle politikai áramlat sodorta el a pályázót, hanem azok a képviselők nem tartották elég meggyőzőnek azt, akik a szakmát képviselték a testületben.

Anyagi függetlenítés egy átalakítással?

A főpolgármester-helyettes elmondása szerint akadnak kétségei arra vonatkozóan, hogy egy új pályázaton más eredményre jutnának ugyanazon feltételrendszer mellett, mivel csak szűk szakmai körből van lehetőségük meríteni.

Bősz Anett szerint ezt a helyzetet az oldhatná fel, ha az állatkertet gazdasági társasággá alakítanák át, amivel a létesítményt anyagilag függetlenítenék a fővárosi önkormányzattól.

A fővárosi kabinet támogatta a részvénytársasággá alakítás lehetőségét tartalmazó javaslatot. A Népszava a cikkben megjegyzi, hogy ezzel kapcsolatban az „átalakítás pénzügyi vonzata” képezi az egyik legfontosabb kérdést.

„A részvénytársasági forma felgyorsíthatná a folyamatokat, nem oszlanának meg a felelősségi körök, segítené a Fővárosi Állat- és Növénykert saját lábra állását. Nem véletlen, hogy a fővárosi állatkert az egyetlen, amely költségvetési intézményként működik a hazai állatkertek közül. A gazdasági társasággá szervezés rugalmasabb pénzügyi és marketingstratégia indítását tenné lehetővé” – indokolta az esetleges reformot Bősz Anett.

(Borítókép: Huszti István / Index)