Száj nélküli halra bukkantak az egyik kerti tóban

2023.01.24. 11:59
Nincs szája annak az aranyhalnak, ami az egyik kerti tóban úszkál, gazdái pedig arra voltak kíváncsiak, lehetséges-e ilyesmi. A Magyar Haltani Társaság meglepő választ adott a kérdésre.

Egy különleges hal miatt keresték fel a közelmúltban a Magyar Haltani Társaság (MHTT) illetékeseit. Az aranyhal egy kerti tóban úszkál, gazdái szerint nincs szája, emiatt számít különlegesnek.

Két éve van öt aranyhalunk (Carassius auratus), melyek közül négy már sokat nőtt, de van egy, ami nagyon kicsi még most is. Ránézésre olyan, mintha nem is lenne szája, nem látjuk sosem, hogy kinyitná. Lehetséges, hogy nincs is szája?

– olvasható a Pecaverzum oldalán megjelent cikkben. 

AZ MHTT tudósai szerint nem egyedi esetről van szó, ugyanis 2010 őszén már felfigyeltek egy ezüstkárászra (Carassius gibelio) a Szegedi Vadasparkban, amiről egy fényképet is megosztott a szervezet közösségi oldalán.

A beszámolóból kiderült, hogy a hal életben maradásához hozzájárult, hogy a kopoltyúrésén át a légzővízzel együtt felszívta a táplálékul szolgáló apró élőlényeket és a szerves törmeléket.

A kis aranyhal is hasonlóképpen juthat táplálékhoz, és ennek csekély mennyisége okozhatja növekedésbeli elmaradását

– írta szakmai állásfoglalásában a Magyar Haltani Társaság.