A honvédelmi miniszter alapítványa mintegy 7 millió forintot kapott a Magyar Falu Programból

2023.01.24. 08:25
Összesen 7 millió forintot kapott a Magyar Falu Programon keresztül Szalay-Bobrovniczky Kristóf egyik alapítványa. Tavaly összesen 1450 szervezet részesült hasonló támogatásban.

Mintegy 7 millió forintot kapott a Némethy Bertalan alapítvány a Magyar Falu Program civil szervezeteknek szétosztott pénzeiből, az alapítvány kuratóriumának elnöke Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter – írja a Népszava.

A lap állítása szerint az alapítvány 2020-ban 5 millió forint, 2022-ben pedig 1 895 000 forint támogatáshoz jutott hozzá a programon keresztül.

A lovas alapítvány székhelye Tabajdon van, amely 15 hektáron helyezkedik el Bélápapusztán, a Váli-völgyben. Szalay-Bobrovniczky Kristóf korábban több cégben is rendelkezett érdekeltséggel, ami összeférhetetlennek minősült tárcavezetői pozíciójával.

A Népszava ugyanakkor megemlíti, hogy a civil szervezetekre nem vonatkozik az összeférhetetlenség.

A cikkben az is szerepel, hogy a falusi civil alapból elérhető összegekre kiírt pályázaton tavaly 1450 szervezet nyert, a Népszava állításai szerint ezek közül 113 olyan van, amely valamilyen formában a Fidesz–KDNP-hez köthető.

Reagált a minisztérium

A Honvédelmi Minisztérium később az MTI-nek megküldött közleményében arról számolt be, hogy a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nem volt alapítója a Némethy Bertalan Alapítványnak, elnöki pozíciójáról lemondott, kuratóriumi tagsága pedig 2022. június 7-i hatállyal megszűnt.

Emiatt az Alapítvány vezetésében semmilyen módon nem vett és nem vesz részt. 

A nemzetközi és magyar lovassport-élet egyik legnagyobb alakjaként ismert Némethy Bertalan - aki Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagybátyja volt - szellemi és szakmai örökségének emléket állító alapítvány a magyar lovaskultúra és lovashagyományok támogatására és népszerűsítésére, illetve az örkényi Lovaglótanárképző Intézet szellemiségének ápolására létrejött nonprofit szervezet. A több mint 15 éve működő alapítvány helyet és lehetőséget biztosít a lovas szabadidős és versenysport-tevékenységekre, tovább örökítve a magyar kultúrától elválaszthatatlan lovas életmód tradícióit

– olvasható a tárca kommünikéjében.