Csak katasztrofális gazdasági helyzetben csökkenne jelentősen a Fidesz támogatottsága

DBZOL20220201004
2023.01.24. 08:51
Újabb reprezentatív felmérés eredményeit tette közzé nemrég az IDEA Intézet, amely 2022. december 31. és 2023. január 11. között mérte fel a pártprerenciákat.

Egyelőre elérhette mélypontját a Fidesz–KDNP támogatottsága, ami 2022 októbere óta 30-31 százalék körül mozog a teljes népesség körében. A pártra 2023 elején is a teljes, választókorú népesség 31 százaléka szavazna, ami megegyezik az egy hónappal korábban mért adatokkal – derül ki az IDEA Intézet felméréséből.

Az intézet 2022. december 31. és 2023. január 11. között készítette a reprezentatív felmérést. Mint írják, a fentiekhez hasonló tendenciák láthatóak a biztos szavazó pártot választók vonatkozásában is.

A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben 1 százalékpontos elmozdulás figyelhető meg, így a Fidesz–KDNP támogatottsága 48 százalék. A felmérésben ugyanakkor hozzáteszik, hogy ez a korrekció elhanyagolható az egy hónappal korábbi, hibahatárt közelítő 5 százalékpontos csökkenés után.

Nem tudott profitálni az ellenzék a Fidesz őszi veszteségeiből

Az ellenzéki oldalon elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező választói mozgások történtek csak tavaly decemberhez képest. A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció 12 százalékkal, mögötte a Mi Hazánk 6 százalékos támogatottsággal áll – egyszázalékos csökkenés mellett –, míg a Momentum 4 százalékra lett mérve.

A Jobbik esetében szintén egy százalékpontnyi csökkenés történt, amely így 2023 januárjában a korábbi őszi időszakkal megegyezően, 2 százalékon áll. 

Az IDEA Intézet közlése szerint a biztos szavazópártot választók körében szintén 1–1 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A Jobbik, az MSZP, a Mi Hazánk támogatottsága ennyivel csökkent, a DK (20 százalék) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párté (5 százalék) pedig ennyivel emelkedett.

A felmérés végén megemlítik, hogy a Fidesz–KDNP támogatottsága annyira stabil és domináns, emellett beágyazottsága is olyan széles, hogy a peremszavazók őszi lecsatlakozását követően, nagy választói mozgásokra csak óriási politikai hiba vagy katasztrofális gazdasági helyzet esetén lehet számítani.

Az IDEA Intézet úgy látja, az ellenzéki oldal nem tudott profitálni a Fidesz–KDNP 2022 őszén tapasztalt támogatottságvesztéséből, a peremszavazók ismeretlen preferenciájuk közé távozása így politikai értelemben nem volt kedvezőtlen a kormánypártok számára.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)