18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A rendőrgyilkosság bebizonyította, a kés sokkal veszélyesebb a lőfegyvernél

D1I7830
2023.01.24. 10:58
Az egész országot megrázta a január 12-én éjjel történt rendőrgyilkosság, amikor Budapesten egy ámokfutó halálra késelte Baumann Péter posztumusz főhadnagyot a XI. kerületben. Az ORFK nemrég sajtónyilvános beszélgetést tartott a történtek miatt, de egy kriminálpszichológus is több információt megosztott a késes támadásokkal kapcsolatban.

A rendőri intézkedés mindig veszélyes, de a rendőr esküt tesz arra, hogy akár a saját élete kockáztatásával is megment másokat, és ez nem üres frázis” – erről beszélt Csapó Gábor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közterületi és őrszolgálati osztályának vezetője Budapesten, újságírók előtt.

Az alezredes elmondta, ha valakinek veszélyben van az élete, akkor a rendőr nem teheti meg, hogy nem intézkedik azonnal.

Fegyveres elkövetőnél a TEK-et értesíteni kell, és lehetőség szerint bevárni őket és az erősítést, de néha erre nincs idő – közölte Csapó Gábor az újbudai rendőrgyilkossággal összefüggésben tartott sajtóeseményen, amelyen az esetre vonatkozó konkrét kérdésekre a folyamatban lévő eljárás miatt nem volt mód – közölte az MTI.

Elmondása alapján tavaly egymillió igazoltatás és intézkedés történt országszerte. A rendőrök ellen összesen 280 erőszakos támadást regisztráltak, ebben az adatsorban a fenyegetések is benne vannak. Az alezredes megjegyezte, hogy ugyan nem jellemző a rendőrök elleni erőszak, a tendencia 2019 óta így is növekvő.

Az időnyerés miatt kell távolságot tartani

Egy elmebeteg vagy kábítószer hatása alatt álló ember képes arra, hogy a többszörösét mozgósítsa fizikai erejének, emiatt a rendőröknek távolságot kell tartaniuk, hogy időt nyerjenek

 – fogalmazott még pénteken az InfoRádió Aréna című műsorában Végh József kriminálpszichológus.

„Ebben az esetben vagy megtaláljuk azt a pici világos ablakot, amelyen keresztül kommunikálni lehet az illetővel, vagy a legjobb, ha az intézkedő rendőr távolságot tart, és elszigeteli az elkövetőt az állampolgároktól, hogy ne tudjon közel kerülni hozzájuk” – tette hozzá a szakértő.

Szerinte a rendőr részéről egy bútor mögé hátrálás is megoldást jelenthet, ami inkább taktikai mozgásnak tekinthető, ami nagy különbség. Végh József arról is beszélt, hogy amennyiben valaki taktikailag visszamozog, akkor teret ad, ugyanis a tér és a távolságnövelés reakcióidőt követel.

Egy késes támadásnál 8-9 méteren belül nem is érdemes lőfegyvert elővenni, mert befejezi a támadását a szúróeszközzel. Ilyenkor kell kilépni, ellépni a támadás irányából

– tette hozzá a szakértő, aki szerint a támadónak ilyenkor majdnem háromszoros előnye van a megtámadottal szemben, ugyanis tudja, mit akar, ráadásul jogi kötelezettség sem fogja a kezét, azt tesz, amit jónak lát, fizikailag is erősebb.

A január 12-ei újbudai rendőrgyilkossággal kapcsolatban a kriminálpszichológus megjegyezte, a kés különösen veszélyes fegyvernek minősül, mert sokszor nem lehet látni, aki jól bánik a késsel, az rejti a fegyvert.

A kés sokkal veszélyesebb, mint egy lőfegyver, nagyobb sebet ejt, gyorsabb, és nem érez mást a megtámadott személy, mint egy tompa ütést

– mondta Végh József, aki szerint ugyanerre az eshetőségre felkészítik a rendőröket, de a gyakorlatokon is látszik, hogy „belép három-négy rendőr, és mire észbe kapnak, késsel meg vannak szurkálva mindannyian”.

(Borítókép: Németh Kata / Index)