Ezért utazott Varga Judit Brüsszelbe

327356626 718934926550464 3289066499380085721 n
2023.01.24. 19:45
Varga Judit kedden több uniós biztossal is találkozott Brüsszelben. Az igazságügyi miniszter bemutatta a mérföldkövek és a magyar igazságügyi vállalások végrehajtását.

„Menetrendszerűen zajlik a magyar vállalások teljesítése” – szögezte le az Indexnek küldött nyilatkozatában Varga Judit. Az igazságügyi miniszter kifejtette:

A megbeszéltek szerint halad a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti megállapodás keretében hozott igazságügyi vállalások teljesítése. A lojális együttműködés híveiként amit megígérünk, azt mindig be is tartjuk. A mai napon erről tájékoztattam a bizottság alelnökét, illetve a jogérvényesülésért és az uniós költségvetésért felelős biztost is.

A tárcavezető lapunknak hangsúlyozta, hogy „a kölcsönös tiszteleten alapuló konstruktív párbeszéd hívei vagyunk a továbbiakban is, a biztosok a mai találkozókon újból megbizonyosodhattak arról, hogy a magyar kormány nemcsak a szavak, hanem a tettek mezején is korrekt módon tartja magát a megbeszéltekhez”.

Varga Judit végül az Erasmus-programra is kitért:

Mindent megteszünk azért, hogy a magyar emberek minél hamarabb megkapják az őket megillető forrásokat. A magyar egyetemistáknak pedig nincs miért aggódniuk, Erasmus-ösztöndíjprogram mindenképpen lesz. Akár magyar, akár EU-s forrásból, de lesz.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság döntése értelmében sem az Erasmus+, sem a Horizont Európa programból nem kaphatnak támogatást azok a magyarországi egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek. Az idei évre vonatkozó Erasmus+ ösztöndíjakat nem érinti a döntés. Varga Judit egyébként a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte azt, ami az Európai Bizottság részéről történik Erasmus-ügyben, valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy nyugat-európai egyetemek kuratóriumaiban is ülnek politikusok. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a megállapodásnak megfelelően módosították az összeférhetetlenségi szabályokat, a kodifikált szöveget is egyeztették, sőt még szigorúbb szabályok elfogadására is nyitottak lettek volna, de ilyen igény nem érkezett.

A héten Navracsics Tibor területfejlesztésért, valamint az uniós források felhasználásáért felelős miniszter is Brüsszelben tárgyal, erről itt írtunk bővebben.

Kikkel tárgyalt?

Varga Judit Facebook-oldala szerint a keddi brüsszeli tárgyalássorozatot Johannes Hahn uniós költségvetésért felelős biztosnál kezdte.

Később Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztossal találkozott. A miniszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Alelnök asszonnyal ha nem is értünk mindenben egyet, fontos mindkettőnk számára a konstruktív párbeszéd.” Varga Judit hozzátette: az igazságügyi területen is példaértékű a magyar vállalások teljesítése.

A tárcavezető Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztossal is egyeztetett, akinek bemutatta a mérföldkövek és a magyar igazságügyi vállalások „tervszerű végrehajtását”.

A politikus Gál Kinga európai parlamenti képviselővel olyan olasz és spanyol jobboldali EP-képviselőkkel találkozott a Polgári Magyarországért Alapítvány brüsszeli irodájában és az Európai Parlamentben, „akik sosem restek kiállni Magyarország mellett a szakbizottsági és plenáris viták forgatagában”.

A Varga Judittal készült év eleji nagyinterjúnkat itt olvashatja.

(Borítókép: Varga Judit 2023. január 24-én. Fotó: Varga Judit / Facebook)