18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Háborús uszítás miatt ítéltek évekre egy embert Magyarországon

2023.01.25. 17:08
Több év börtönt kapott egy férfi, aki terrorszervezetek propagandatermékeit terjesztette, és harcra buzdított online. A vádlott elfogásában a német hatóságok segítettek a hazai Terrorelhárítási Központnak.

Háborús uszítás miatt, nem jogerősen két év börtönbüntetésre ítélt el egy férfit a Budapest Környéki Törvényszék. A bíróság közleménye szerint a vádlott terrorszervezetek propagandatermékeit terjesztette, harcra buzdító, dzsihadista tartalmakat tett közzé német online felületen.

A magyarországi születésű férfi azonosítása és elfogása a német hatóságok és a Terrorelhárítási Központ (TEK) együttműködésének köszönhetően sikerült. Mint írták: miután egy németországi székhelyű online felületen különböző felhasználók az Iszlám Államhoz és az al-Káidához köthető propagandaterméket (főként muszlim kultúrkörben ismert, harcra buzdító, erőt demonstráló indulókat) tettek közzé, a német hatóság felvette a kapcsolatot a Terrorelhárítási Központtal.

A szolgáltató szűrte ki

Azt az információt adták, hogy beazonosítottak egy magyarországi személyt is, aki 2018 és 2019 között összesen 18 fájlt töltött fel a felületre. Radikális tartalmuk miatt ezeket a szolgáltató kiszűrte és eltávolította az oldalról. Ennek ellenére a hatóság le tudta menteni az adatokat, és továbbította a TEK-nek.

Ezt követően a magyar hatóság e-mail-címek alapján felderítette a vádlott nevét, szolgáltatóját, illetve IP-címeit. Mindemellett a férfinak az egyik közösségi oldalon fellelhető volt a profilja, amelyből a lakhelye is kiderült – sorolták.

A döntés ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, míg a vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés miatt jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős – írták az MTI szerint. Az ítélethirdetésig fogva tartott férfi letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig megszüntette a bíróság.