Meghalt Deák Péter biztonságpolitikai szakértő

2023.01.25. 15:26

Halálának hírét a BHKK Facebook-oldalán jelentették be a minap. 

Egyetemi tanulmányait történelem szakon kezdte, de onnan 1951-ben eltávolították amiatt, hogy 1946-ban, kiskorú zsidó holokauszttúlélőként segélyt kapott az amerikaiaktól. Ekkor kétéves tiszti iskolára jelentkezett, majd ennek elvégzése után hadtáptiszt lett. Ezt követően sikerrel befejezte a korábban megkezdett egyetemi történelem–gazdaságtan szakos tanulmányait is.

A tiszti iskola elvégzése után a Honvédelmi Minisztériumba került, majd felvételt nyert a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiára, amelyet 1961-ben végzett el. A csapatszolgálatot követően a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán tanszékvezetőként dolgozott több mint egy évtizedig.

1972-ben kandidátusi, majd 1981-ben az MTA hadtudományok doktora címet szerzett.

1981–1988 között a Vezérkar Tudományos Osztályát vezette, amely beosztás betöltésében komoly szerepe volt angol- és németnyelv-tudásának.

A rendszerváltást követően gyakori szereplője lett a különböző biztonságpolitikai témájú televízió- és rádióműsoroknak. 1990 novemberében Király Béla és Völgyes Iván professzorral, valamint (az ugyancsak nemrég elhunyt) Valki László professzorral, nemzetközi jogásszal megalapította a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központját (BHKK), amelyet – az utolsó időszakban Koós Annával közösen – 2009-ig aktívan vezetett.

A Magyar Külügyi Társaság megalakítását 1992-ben kezdeményezték Valki Lászlóval, amelynek 2011-ig volt az alelnöke. 1993-ban szintén kezdeményezésükre alakult meg a Magyar Atlanti Tanács, valamint 1995-ben az Euro-Atlanti Klub, amely operatív csoportként a BHKK társszervezeteként a NATO-csatlakozás kérdéseivel foglalkozott.

1986-tól különböző külföldi és hazai egyetemeken és doktori iskolákban tanárként tevékenykedett.

2005-ben kitüntették a köztársasági érdemrend középkeresztjével.

1987-től 1990-ig a Magyar Béketanács Leszerelési Bizottságának elnöke, a Külügyi Szemle szerkesztőbizottsága és a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt.