Élő csontsejteket lőttek fel a magasba

2023.01.27. 16:52
Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját. A rakétát saját fejlesztésű számítógépes és kommunikációs rendszer működtette.

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta – közölte a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A rakéta repülés közben két tudományos kísérletet hajtott végre: egy élő csontsejtekkel végzett orvosbiológiai, valamit egy, a Föld mágnesességét mérő légkörfizikai kísérlet kapott helyet az eszközön.

Saját fejlesztés

A BME Aerospace csapata 2021 szeptemberében azért alakult, hogy egyetemi hallgatók és a legnevesebb magyar szakemberek tudását ötvözve szuperszonikus, szuborbitális, azaz a hangsebességnél több mint kétszer gyorsabban repülő, Föld körüli pályára nem kerülő rakétát tervezzenek és szereljenek össze – írja az MTI.

Az Aether–S nevű, oktatási célú kutatórakéta tesztfelbocsátását – a szükséges engedélyek megléte és az óvintézkedések betartása mellett – csütörtök délután tartották a Magyar Honvédség Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nullponti lőterén.

A rakétát saját fejlesztésű számítógépes és kommunikációs rendszer működtette, a tartalékrendszert pedig kereskedelemben kapható eszközökből állította össze a csapat.

Az NMHH tájékoztatása szerint a csapattagok a megalakulástól a versenyig 16 ezer munkaórát töltöttek a projekt megvalósításával. 2022. augusztus közepéig a fejlesztés és a laboratóriumi tesztek zajlottak, majd ősszel ezt az összeszerelés követte.

A mostanra már csaknem 30 fős hallgatói csapat tagjai között egyaránt szerepel villamosmérnök, mérnökinformatikus, jármű-, gépész- és mechatronikai mérnök, orvos, csillagász, geofizikus, közgazdász, jogász és grafikus.

Az egy héttel korábban, a BME Q épületének aulájában megtartott projektbemutató rendezvény díszvendége Farkas Bertalan kutatóűrhajós volt, Besenyei Péter műrepülő világbajnok pedig személyesen tekintette meg a sikeres tesztfelbocsátást.  • Hírek
  • Hírek