Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Nem várhatunk, a lehető legfelkészültebbnek kell lennünk

2023.01.29. 13:01
A honvédelmi miniszter szerint ezért a magyar haderő harckészségének a legjobbnak kell lennie – fogalmazott a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Mint megírtuk, az új rendelet értelmében a 45. életévüket betöltött és legalább 25 év szolgálati viszonnyal rendelkező katonák szolgálati viszonya megszűnik. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ezt a videóüzenetében azzal indokolta: a szomszédunkban dúló háború rávilágított arra, hogy fontos egy ország számára a felkészült haderő biztosítása.

„A magyar haderő harckészségének fokozásához elkerülhetetlen, hogy fiatalabb tisztek és altisztek kerüljenek vezetői, irányítói, parancsnoki pozíciókba” – hangsúlyozta. 

A haderőfejlesztés során folyamatosan új, nagyon modern digitális eszközök érkeznek a haderőhöz, ezek üzemeltetéséhez modern szakképesítéssel, nemzetközi tapasztalattal rendelkező, nyelveket beszélő tisztekre, altisztekre van szükség

– húzta alá, majd azzal folytatta: ugyanilyen emberek kellenek a modern konfliktusokban megtanulható harceljárások alkalmazásához. A miniszter megjegyezte, fizikai erőnlét is szükséges, hogy a parancsnokok lépést tarthassanak a csapattal.

Csúcstechnológiás eszközök behozatalára készülnek

Az eszközök folyamatosan érkeznek – ismertette Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Emlékeztetett arra, hogy „már velünk vannak” a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik, továbbá az ezekhez kapcsolódó rakéták, amelyek teljes mértékben biztosítani fogják a magyar légteret – sorolta.

A tárcavezető azt mondta, hogy a fentiek mellett a jövőre nézve is rendelkeznek olyan tízéves tervvel, amelynek részeként a legfejlettebb, csúcstechnológiás eszközöket hozhatják majd be Magyarországra.

„Elrettentő erő kell a védelemhez”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az ukrajnai háborúval kapcsolatban hangsúlyozta: végig kell gondolni, hogy mit lehet és kell tenni a magyar emberek biztonságáért. Fontos, hogy a magyar haderő harckészsége mindenkor a legjobb legyen – idézte az MTI a honvédelmi miniszter szavait. 

Arra is gondolni kell, hogy Magyarországnak adott esetben az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) védelmi szövetségre támaszkodva, de saját haderejével kell megvédenie a határait, vagy legalábbis elegendő elrettentő erőt kell mutatnia ahhoz, hogy semmilyen irányból semmilyen biztonsági fenyegetés ne érhesse.

„Ezért nem várhatunk, nem késlekedhetünk. A magyar haderőt a lehető legfelkészültebb állapotába kell hoznunk a lehető legrövidebb időn belül” – jelentette ki.