Embertelenségre vetemedtek az illegális magyar idősotthon „üzemeltetői”

GettyImages-1221051262
2023.01.29. 12:49
A Nemzeti Védelmi Szolgálat előkészítő eljárást folytatott vesztegetés, vesztegetés elfogadása miatt egy kecskeméti család négy tagja ellen, akik éveken át engedély nélkül működtettek egy illegális idősotthont.

Az NVSZ tájékoztatása szerint a pácienseknek az ellátásért fizetniük kellett, a gondozottak egészségügyi dolgozók közvetítésével kerültek be, ők adták le az infót arról, hogy mely betegek rendelkeznek ingatlanvagyonnal. A családtagoknak az is fontos szempont volt, hogy kiket nem látogat a családjuk, őket könnyebben ki tudták zsákmányolni.

A gyakran demens, leromlott egészségi és fizikai állapotú betegeket sikerült meggyőzni arról, hogy az átszállítás után az említett idősotthonban az ellátásuk és gondozásuk biztosított lesz.

Ezzel párhuzamosan ügyvédi és szakértői közreműködéssel az ingó- és ingatlanvagyonukat megszerezték. A bűnözői csoport ezzel a módszerrel több tucat ingatlant szerzett meg és értékesített az évek alatt.

A szervezet tagjai egy ízben egy nagyon súlyos állapotban lévő idős férfit hozattak ki a kórházból, akit egy betegszállításra alkalmatlan gépkocsival akartak az idősotthonba vinni azért, hogy hozzáférhessenek a vagyonához. A beteg kritikus állapota miatt az NVSZ munkatársai rendőri erővel léptek közbe, és a mentőszolgálat segítségével visszaszállíttatták a kórházba. Az idős férfi néhány hónappal később meghalt.

2022. július 19-én a bűnözői csoport tagjait elfogták. 5 ember letartóztatásban van, hatodik társuk bűnügyi felügyelet alatt áll.

Ez idáig a KR NNI Vagyonvisszaszerzési Hivatal Nyomozó Osztálya 5 ingatlant vett zár alá összesen 20 millió forint értékben.

(Borítókép: Ute Grabowsky / Photothek / Getty Images)