Meghalt a Magyar Televízió egykori fotóriportere

2023.01.30. 19:06
87 éves korában meghalt Chochol Károly Balogh Rudolf-díjas fotóművész, aki több évtizeden keresztül volt a Magyar Televízió fotóriportere.

Haláláról egy fotós szakportál, a punkt.hu számolt be. Mint írták, Chochol Károly a nyolcvannyolcadik születésnapja előtt egy nappal, 2023. január 26-án hunyt el.

A fotóművész 1935. január 27-én született Budapesten. 1950-ben felvették a Magyar Dolgozók Országos Művészfényképező Egyesületébe (MADOME), ahol Haller Frigyes Gézától tanult meg fényképezni.

Később előadásokat tartott, valamint fotóművészeti szakíróként is tevékenykedett, majd 1958-tól a Magyar Fotóművészek Szövetségének a tagja volt. Első kiállítását Budapesten, a GANZ Kultúrban és egyidejűleg a József Attila Színházban rendezték meg 1954-ben Emberek, arcok címmel.   

A hatvanas évektől fotóriporterként dolgozott a Magyar Televízió híradójánál.

Érdekesség, hogy a saját eljárásának köszönhetően sikerült a filmek 30 perces előhívási idejét 2-3 percre rövidítenie, és ennek köszönhetően már a késő délutáni eseményekről készült fotói is bekerülhettek állóképnek az esti hírekbe.

2015-ben Előhívott emlékeim címmel jelent meg egy, az életművét bemutató válogatás a Budapest Galériában, amelyet részletesen bemutattunk ebben a cikkünkben.

Chochol Károlynak még tavaly ősszel is nyílt egy kiállítása Budapest Főváros Levéltárában A fotós optikája – az optikus fotói címmel, amelyben visszautaltak arra, hogy eredeti szakmája szerint látszerész volt.