2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

A magyar honvédelmi miniszterrel egyeztetett az osztrák védelmi miniszter

D SOS20230130010
2023.01.30. 20:03
Ausztriával hagyományosan jó szomszédok vagyunk, együttműködésünk szinte minden területen, így a katonai-védelmi területen is nagyon szoros – mondta a honvédelmi miniszter, miután megbeszélést folytatott az osztrák védelmi miniszterrel hétfőn Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint megbeszélésükön egyetértettek Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszterrel a nyugat-balkáni országok stabilitásának fontosságában. Mint mondta, a közelmúlt történelme bizonyítja, hogy az ott élőknek és az egész európai védelmi közösségnek kiemelt figyelmet kell fordítania erre a régióra.

Emlékeztetett rá: Magyarország katonai értelemben is jelen van a régióban, a NATO legnagyobb szárazföldi missziójában, a koszovói KFOR-ban jelentős szerepet vállal, valamint a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea-misszió is magyar részvétellel működik, itt egy év múlva magyar tábornok veszi át a parancsnoki beosztást.

Hozzátette: a megbeszélésen szóba került az ukrajnai háború. Magyarország álláspontja világos: nem küldünk fegyvereket a konfliktusba, mert el akarjuk kerülni annak eszkalációját, és ebben a tekintetben is Ausztriával egy platformon állunk, a semleges Ausztria sem küld fegyvereket a háborúba – emelte ki a miniszter. Hozzátette: ugyanakkor mindkét ország humanitárius segítséget nyújt a háború elől menekülőknek.

A haderő fiatalításáról is szó esett

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: tájékoztatta osztrák kollégáját a magyar haderőben zajló fiatalításról is.

Ennek célja a harckészség növelése, a NATO-szövetségeseinkkel való együttműködés megkönnyítése. Fiatal, de már komoly tapasztalattal rendelkező, NATO-misszióban szolgált, nyelveket beszélő katonatisztek kerülnek fontos pozícióba, az idősebbeknek számára pedig méltó és méltányos kivezetési utat állított fel az ország – fogalmazott a miniszter, aki a haderőfejlesztésről is tájékoztatta osztrák kollégáját.

Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter hangsúlyozta: kiváló a két ország együttműködése, a két ország hadereje hét külföldi misszióban is együtt dolgozik.

Novák Katalin eközben Ruszin-Szendi Romulusszal, a magyar honvédség parancsnokával tartott megbeszélést. A köztársasági elnök a Facebookon azt írta, a vezérkari főnök a kétheti rendszeres beszámolója miatt járt nála. 

Középpontban a biztonság 

Mint mondta, a hétfői megbeszélés középpontjában alapvetően az európai biztonsági helyzet és az ukrajnai fejlemények állnak. Hangsúlyozta: a legnagyobb veszély a háború Európára való kiterjedése, de ez nemcsak a hagyományos háborúról szól, hanem a nem hagyományos fenyegetésekről, például a migráció növekedéséről, amit a háború felerősített.

Kiemelte: egyetértettek Szalay-Bobrovniczky Kristóffal abban, hogy továbbra is szorosan együtt kell működniük az európai államoknak, hogy a migráció problémáját közösen meg tudják oldani.

Magyarország, különösen ami a katonaságot és a határvédelmet illeti, az európai fejleményeket tekintve új utakon jár 

– emelte ki az osztrák védelmi miniszter. De beszéltek az európai biztonsági helyzetről is, az EU és a NATO közötti együttműködésről. Mint mondta, egyetértettek abban, hogy az EU-nak határozottabban kell fellépnie, a közelgő NATO-bővítés kapcsán pedig szoros koordinációra van szükség, még akkor is, ha az EU lakosainak 97 százaléka a NATO tagja.

Ha nincs egység az európai biztonságpolitikában, megnyitjuk a kaput más fenyegetések előtt, akkor mindenképpen számítani kell újabb konfliktusokra, ezért fontos, hogy hiteles és erős biztonság- és védelempolitikát folytasson Ausztria és Magyarország – emelte ki Klaudia Tanner az MTI szerint.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) és Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter (b) közös sajtótájékoztatót tart a megbeszélésüket követően Budapesten, a Róheim-villában 2023. január 30-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)