Szijjártó Péter: A magyar felsőoktatás színvonalának javulása köztudott

DSZZS20230130105
2023.01.30. 10:31
Nagy elismerés, hogy az idei tanévre már több mint ezer marokkói hallgató jelentkezett magyarországi egyetemekre, ez azt mutatja, hogy a hazai felsőoktatás színvonalának javulása világszerte köztudott – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Abdellatif Miraoui marokkói felsőoktatásért és innovációért felelős miniszterrel közös sajtóértekezletén arról számolt be, hogy megállapodást írtak alá, amelynek értelmében a 2023 és 2025 közötti időszakban évi 150-ről 165-re növelik a marokkói diákok számára biztosított ösztöndíjas helyek számát a magyarországi egyetemeken. 

A miniszter kiemelte, folyamatos bővülés mellett az idei tanévre ismét rekordszámú jelentkezőt regisztráltak az észak-afrikai országból: 1151-en pályáztak, főként a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre, az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, a Debreceni Egyetemre és a Pécsi Tudományegyetemre. Emlékeztetett arra, hogy márciusban közös ülést tart a magyar és a marokkói rektori konferencia, magyarországi intézmények vendégoktatókat küldenek a legnagyobb marokkói egyetemekre, illetve közös kutatási pályázatokat is finanszíroznak.

Nekünk fontos célunk az, hogy a magyar felsőoktatási rendszer nemzetköziesítése az elkövetkezendő időszakban is kellő lendülettel haladjon. Az a tény, hogy erre a tanévre ezer feletti marokkói hallgató jelentkezett magyarországi egyetemekre, azt mutatja, hogy a magyar felsőoktatás színvonalának javulása köztudott az egész világ felsőoktatási rendszerében, és mi ezt nagy elismerésnek vesszük

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki rámutatott, hogy ugyan Marokkó nincs éppen a közelben, mégis súlyosan szembesül az ukrajnai háború negatív hatásaival, minthogy búzaimportja jelentős része eddig Oroszországból és Ukrajnából származott. „Ez is bizonyíték arra, hogy a háború a világ minden pontján súlyos problémákat okoz” – ismertette a miniszter, aki szerint „Marokkó és Magyarország is érdekelt abban, hogy minél előbb béke legyen Ukrajnában, hiszen minél előbb lesz béke, annál reálisabb esélyünk lesz arra, hogy súlyos globális kihívásokat tudjunk megelőzni”.

Ha Észak-Afrikában stabilitás van, akkor a migrációs nyomás kisebb

A miniszter kitért az Európába irányuló illegális migráció jelentette kihívásra, és figyelmeztetett, hogy ennek kezelésében Marokkónak is fontos szerepe van. „Mi itt az elmúlt hat-hét évben megtapasztaltuk, hogy ha Észak-Afrikában stabilitás van, akkor a ránk háruló migrációs nyomás kisebb. Ezért mi megbecsüljük azokat az országokat, amelyek a stabilitásukkal Észak-Afrikában gyakorlatilag megképzik Európa védelmi vonalát, és ezért Marokkó szerepét is nagyra becsüljük” – jelentette ki Szijjártó Péter. A miniszter szerint Magyarország némi segítséget is tud nyújtani ehhez, ugyanis 2023-tól a magyar nagykövetség tölti be a NATO összekötői pozícióját Marokkóban.

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy az arab ország 2020-ban normalizálta kapcsolatait Izraellel az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében, ami szavai szerint nagymértékben hozzájárult a globális biztonság és stabilitás megerősítéséhez. Végezetül a miniszter a kétoldalú gazdasági együttműködés folyamatos fejlődésére is kitért, hangsúlyozva, hogy tavaly rekordot döntött a kereskedelmi forgalom értéke, 16 százalékos bővüléssel, elérte a 300 millió dollárt.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter [j] és Abdellatif Miraoui marokkói felsőoktatásért, tudományos kutatásért és innovációért felelős miniszter, miután együttműködési megállapodást írtak alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. január 30-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)