Schadl György mindent tagad, azt mondja, csak italokat ajándékozott Völnernek

2023.01.30. 12:29
Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke a kihallgatások jegyzőkönyve szerint minden ellene felhozott vádat tagadott az ügyészség előtt. Vallomásában azt is hangoztatta, hogy Völner Pál volt igazságügyi államtitkár ugyancsak ártatlan.

A több mint egy éve letartóztatásban lévő Schadl György azt állította, hogy soha nem adott át semmilyen pénzt Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkárnak. A végrehajtóktól kapott összegekről pedig azt mondta az ügyészségnek, hogy azokat azért kapta, mert korábban pénzt adott nekik kölcsön. Schadl elmondása szerint csak italokat ajándékoztak egymásnak Völner Pállal.

Ő nyolc vagy tíz alkalommal is adott nekem valamilyen házi bort, és ezt a kedvességet viszonoztam neki, de nem házi borral, hanem valamilyen szeszes itallal

– közölte a végrehajtói kar elnöke. A volt államtitkárhoz hasonlóan ő is azt fejtette ki vallomásában, hogy nem a vesztegetéssel megvádolt Völner Pál, hanem egy másik államtitkár volt a felelős a végrehajtói kinevezésekért, szerinte máshoz tartoztak ezek a döntések. 

Schadl György azt mondta, hogy nem követett el semmilyen bűncselekményt, és szerinte ugyanez mondható el Völnerről is.

Schadl úgy fogalmazott: „fogalma sincs”, hogy hogyan hozták meg a botrányban előkerült döntéseket az igazságügyi minisztériumban. A kölcsönökkel kapcsolatban annyit mondott, hogy:

Ha valakinek én adtam kölcsönt, azt visszakaptam.

A vádirat alapján Schadl György több mint 920 millió forintot kapott különböző személyektől. Azt következetesen tagadta, hogy Völner Pál pénzt kapott volna tőle, azt azonban elismerte, hogy többször is találkoztak, illetve beszéltek telefonon.

Nem tagadta, hogy kapott kéréseket

A végrehajtói kar elnöke arról is beszélt, hogy az egyik megnevezett végrehajtóval csak annak kinevezése után találkozott. Vallomása szerint korábban nem ismerte személyesen ezt a személyt. Egy másik kihallgatáson pedig azt állította, hogy nem volt semmilyen kérése a kinevezésekkel kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy kapott-e olyan kérést, hogy segítsen elintézni végrehajtói kinevezést, kitérő választ adott.

Volt ilyen. Nem szeretnék most erről részletesen beszámolni, nem is emlékszem mindenre.

Az RTL cikke szerint Schadl György jegyzőkönyvön kívül azt kérdezte a kihallgató ügyésztől: „Hogy van X. Y.?” Nevet jogi megfontolásból nem említettek meg, de az illető Schadl György egyik ellenlábasa, az a végrehajtó lehet, akinek a felfüggesztése érdekében sokat tehetett a kar elnöke. Schadl valószínűleg úgy véli, hogy ez a bizonyos végrehajtó tett neki keresztbe.

Schadl: Nem történt semmilyen pénzmosás

A banki széfbe rejtett értékekről azt mondta, hogy azt saját maga javasolta családjának a börtönből. „Azt gondolom, hogy minimális gondosság volt a részemről” – fogalmazott. A pénzmosással kapcsolatos vádakra azt felelte, hogy tíz éve végrehajtó, ez alatt az időszak alatt pedig meghaladta a 1,5 milliárd forintot a bevétele, így a 120 milliós befizetés cége számlájára tagi kölcsönként nem pénzmosás.

A korrupciós botrányban érintett kulcsszereplők telefonbeszélgetéseiből korábban nyilvánosságra hozott hanganyagokról itt olvashatnak.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönbüntetés kiszabását kérte.  • Tippek
  • Hitelkártya