Minden autóst érintő határidő jár le éjfélkor

BJASZ20221012002
2023.01.31. 19:02
Több mint hárommillió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le január 31-én éjfélkor. Érdemes figyelni a dátumra, ellenkező esetben pótdíjat kell fizetniük az autósoknak.

Február elsejétől, szerdától már csak megújított matricával közlekedhetünk a fizetős útszakaszokon. Ha pedig rajtakapják az autósokat, hogy nem váltották meg időben a 2023-as úthasználati jogosultságot, pótdíjat kell fizetniük, amelynek az összege a tavalyi évhez képest jócskán megemelkedett.

Érdemes tehát időben megvásárolni a 2023-as matricákat, hogy ne érjen bennünket váratlan meglepetés az utakon. Az e-matricát minden esetben a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni, azonban 

ha az úthasználó 60 percen belül észreveszi, hogy e-matrica nélkül használja az adott utat, még megvásárolhatja az arra szóló jogosultságot, így elkerülheti a pótdíjfizetést.

A kellemetlenségek elkerülése érdekében vásárláskor, még a fizetés előtt ellenőrizzük a megadott rendszámot, felségjelet, jármű-kategóriát és az érvényességi időt – tanácsolja az OTS.

Az új éves autópálya-matricák beszerzését sokan hagyják az utolsó pillanatra, tavaly január 31-ig körülbelül 1,5 millió darab 2022-es éves – országos és megyei – pályamatricát vásároltak, amelynek mintegy 13 százalékát, körülbelül 190 ezer darabot a hónap utolsó két napján vettek meg a közlekedők – olvasható a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) közleményében.

A 2023-as éves országos és megyei matricákból január 29-ig valamivel több mint 1,3 millió darab fogyott, ami a 2022-es évesmatrica-mennyiségnek kevesebb mint a fele. Ez azt is jelenti, hogy a tavalyi évre vásárolt éves vignettamennyiség 56 százalékát még nem vették meg a közlekedők – tették hozzá.

Az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos határidő a január 31-e. Eddig kell benyújtani az igénybevételéhez szükséges kérelmet a közlekedési igazgatási hatósághoz vagy a Belügyminisztérium nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkárságához.

A mentességi körbe tartozó járműveknél nem kell úthasználati díjat fizetni. Ez a lehetőség olyan járművekre vonatkozik, mint például a rendvédelmi szervek által üzemben tartott vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek.

Pótdíj és pótdíjkülönbözet

Személygépkocsik és kishaszongépjárművek esetén (D1, D2 kategória) a büntetés 18 750 forint, 60 napon túli fizetésnél 74 970 forint. Buszoknál 84 330 forint az alapbírság, míg 60 napon túl 337 290 forint fizetendő.

Pótdíjkülönbözetet kell leróni, ha a gépjárműre a szükségesnél alacsonyabb díjkategóriás jogosultságot vásároltak.

A SZEMÉLYGÉPKOCSIK PÓTDÍJKÜLÖNBÖZETE 9440 Forint, 60 NAPON TÚL 37 800 ForinT.

A 2023-as évben megváltott éves országos és megyei jogosultságok 2024. január 31-ig érvényesek.

A szolgáltató autópálya-matrica vásárlásához saját weboldalát ajánlja, ahol a vignettát kényelmi díj nélkül lehet beszerezni, és a vásárlást igazoló bizonylatot, nyugtázó értesítést sem kell megőrizni a matrica érvényességének lejárta után két évig. A nemrégiben megújult, mobilra optimalizált oldalon az e-matrica könnyen és gyorsan beszerezhető, és kategóriaválasztó is segíti a vásárlót a járműre érvényes díjkategória eldöntésében – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Részleges díjmentesség

A kedvezmény, azaz a részleges díjmentesség lényege, hogy a jogosultak a D2 díjkategóriába tartozó gépjárművükkel D1 díjkategóriájú pályamatrica megváltásával használhatják a hazai e-matrica-díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot. Ezt a lehetőséget a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak vehetik igénybe.

Fontos, hogy a január 31-i határidő csak a nagycsaládosokat érinti, mivel a mozgáskorlátozottak esetében nem szükséges a bejelentést évente megújítani, jogosultságuk a mozgáskorlátozott parkolási igazolvány visszavonásával, illetve a nyilvántartásból történő törléssel szűnik meg.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)  • Hírek
  • Árfolyam