Óriási drágulás jöhet a menzákon

D KOM20170308007
2023.01.31. 05:54
Nagymértékű drágulás várható a menzákon az idei évben, elsősorban az élelmiszer-infláció miatt.

Az ATV Híradó riportja szerint szerint az iskolai menza lassan „luxus” lesz, és az időseknek is egyre mélyebben a zsebükbe kell majd nyúlniuk egy finom ebédért. A híradónak a Zala vármegyei Surd község polgármestere beszélt arról, hogy idén fél éven belül már kétszer is árat kellett emelni a közétkeztetésben.

 Tavaly és idén együtt 28 százalékot kellett emelni, ez nagyon sok. Az a baj, hogy az alapvető élelmiszerek árai napról napra mennek fel, így muszáj megemelni az árakat

– árulta el Kanász János, a település polgármestere. Mint mondta, a helyiek értik, hogy minden drágább, de azt már kevésbé, hogy a nyugdíjak emelésének mértéke a közelében sincs az alapvető élelmiszerek inflációs drágulásának.

A szülők pedig úgy érzik, lassan megfizethetetlen lesz az iskolai étkezés, és úgy vélik, hogy az étel minősége sem arányos a menza áraival.

A Híradóban arról is beszámoltak, hogy Balmazújvárosban koncessziós szerződés alapján egy külsős cég főz a gyerekekre és az idősekre. A szerződött cég azonban 2022-ben már egyszer kért árkorrekciót az önkormányzattól, mert nem tudta kigazdálkodni az élelmiszer-drágulás miatt keletkezett veszteségeket. 

Mint a riportból kiderült, a megyei jogú nagyvárosok közül Pécs még kitart: ott a városvezetés egyelőre nem tervezi a közétkeztetés árának növelését.

(Borítókép: Komka Péter / MTI)  • Tippek
  • Árfolyam