Kirgizisztán elnöke hamarosan Magyarországra látogat

2023.02.01. 16:12
Magyarországra látogat Kirgizisztán elnöke. Szijjártó Péter a kirgiz külügyminiszterrel egyeztetett a találkozóról.

Szadir Zsaparov, Kirgizisztán elnöke az Európai Unióban elsőként Magyarországra látogat két hét múlva – közölte a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán szerdán. Szijjártó Péter azt írta, hogy telefonon beszélt Zsínbek Kulubajev kirgiz külügyminiszterrel.

A kirgiz elnök látogatása alatt aláírják majd a két ország közötti stratégiai együttműködésről szóló deklarációt, valamint több oktatási, környezetvédelmi és igazságügyi megállapodást is szignálnak – emelte ki a magyar tárcavezető.

A közép-ázsiai térség biztonsága fontos számunkra, hiszen az közvetett hatással van az európai biztonságra is, ezért hazánk támogatja Kirgizisztán pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanács nem állandó tagságára

– írta. A gazdasági együttműködésnek új lendületet ad a 16 millió dolláros (mintegy 5,7 milliárd forintos) közös fejlesztési alap, amelynek keretében magyar vállalatok vízgazdálkodási és mezőgazdasági beruházásokat terveznek végrehajtani Kirgizisztánban.

Magyarország évente 200 kirgiz hallgatónak biztosít ösztöndíjat magyar egyetemeken, a program népszerűségét bizonyítja, hogy a következő tanévre 648 kirgiz hallgató jelentkezett – írta Szijjártó Péter.  • Tippek
  • Árfolyam