Karácsony Gergely: Naponta 368 óra időmegtakarítást jelent a dugó nélküli Lánchíd

image 6483441 (30)
2023.02.02. 13:32
Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán számolt be a dugó nélküli tesztidőszak tanulságairól. Elmondása szerint a közlekedés nemcsak gyorsabb, hanem kiszámíthatóbb is lett.

Gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a dugó nélküli Lánchídon – állítja legújabb Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

A főpolgármester felhívta rá a figyelmet, hogy a mostani tesztidőszak eddigi eredményei azt igazolják, hogy jól működik az új forgalmi rend. A lánchídi buszokon utazó napi több mint 12 ezer ember egy nap alatt összesen 368 órával kevesebb időt kell hogy eltöltsön utazással.

Példaként említette, hogy a Krisztina térről a József nádor térig a felújítás kezdete előtt átlagosan több mint 8 percig tartott az út. Ugyanezt az utat ma három perccel gyorsabban, alig több mint 5 perc alatt teszik meg a buszok.

A közlekedés nemcsak gyorsabb, hanem kiszámíthatóbb is lett. A buszok korábban rendszeresen dugóban araszoltak a hídon és környezetében, ez pedig mindenkinek rossz volt, függetlenül attól, hogy éppen autóban vagy buszban ülve ragadt be a két part közé.

A Lánchíd forgalmát a BKK a továbbiakban is vizsgálni fogja, hogy a budapestiek megalapozottan formálhassanak véleményt a híd végleges forgalmi rendjéről.

Kellenek autók a Lánchídra?

Korábban már az Index is foglalkozott a témával, hogy milyen politikai harcok dúlnak a Lánchíd körül. Két táborra oszlanak a felek, a kék sarokban a Karácsony Gergely vezette főváros, a pirosban a kormány. A kabinet álláspontja szerint a főváros nem teljesítette a Lánchíd felújításának egyik feltételét, mely szerint legfeljebb 18 hónapra korlátozzák részlegesen vagy teljesen a gépjárműforgalom áthaladását, ezért egyelőre nem utalták át a 6 milliárd forintos támogatást.

A főpolgármester szerint ez a feltétel egy kormányhatározat, és a kabinet álláspontját képviseli, a közös egyezség azonban azt a felújítási menetrendet tartalmazza, amit a főváros követ, ezért Karácsony Gergely nem látja vita tárgyát.

A 21 Kutatóközpont és a Medián közös kutatásának eredményei szerint a budapestiek többsége egyetért azzal a (jelenleg ideiglenes) fővárosi döntéssel, hogy a Lánchídon csak buszok, kerékpárok, motorosok és taxik (illetve megkülönböztető jelzést használó járművek), később pedig gyalogosok kelhessenek át. A 2022. november 28. és december 3. között ezer fő bevonásával készült felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezettek többsége, 54 százaléka egyetért azzal, hogy egyelőre csak a buszok, a taxik és a kerékpárosok használhatják a hidat. Negyven százalékuk már most visszaengedné az autóforgalmat, hat százalék pedig nem tudott véleményt alkotni a kérdésben.

Ön szerint legyen-e autóforgalom a Lánchídon?

(Borítókép: Karácsony Gergely 2022. január 5-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)