Az olasz maffia cégtemetője lehetett a fővárosi ügyvédi iroda

2023.02.02. 10:34
A világ második legnagyobb maffiája, az olasz ’ndrangheta nevű bűnszervezet nyolc tagjával egy időben Budapesten letartóztatott Sz. E. ügyvédnő Szent István körúti ügyvédi irodájában cégtemető is működhetett. Legalább három cég adótartozása meghaladta a százmillió forintot.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az olasz maffia támogatása miatt elrendelte egy magyar ügyvédnő ideiglenes átadási letartóztatását a Fővárosi Törvényszék múlt csütörtökön. 

Az ügyvéd a státuszát kihasználva, bűntársaival formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett és ott működtetett magyarországi cégeket, azokat ugyanakkor a bűnbanda vezetője teljeskörűen ellenőrzése alatt tartotta, és illegális vagyonátruházás, pénzmosás, bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosására használta.

Legalább három cég adótartozása meghaladta a 100 millió forintot

Az elmúlt öt évben 168 gazdasági társaságot jegyeztettek be a hiteles cégnyilvántartás adatai szerint Sz. E. Budapest belvárosi, Szent István körúti ügyvédi irodájának a címére. Az alapító okiratokat az ügyvédnő szerkesztette, ellenjegyezte, illetve ő volt a külföldi tulajdonosok magyarországi kézbesítési megbízottja is.

A kérdéses cégek tulajdonosi köre zömében olasz magánszemélyekből állt, de akad köztük orosz, bolgár, ukrán, szlovén, szlovák, szerb, román, moldovai, lengyel, litván, nigériai, angol és francia tulajdonos is – írja a Magyar Nemzet.

A Privat kopó bűnügyi portál statisztikája szerint a cégek közül 113-at kényszertörölt a cégbíróság, kilenc vállalkozás pedig felszámolás alatt áll. A magyar cégnyilvántartásból az is kiderül, hogy az ügyvédnőhöz köthető, kényszertörölt, illetve felszámolt cégek többsége jelentős köztartozást halmozott fel, emiatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtási eljárást indított. A 122 társaságból legalább három adótartozása meghaladta a százmillió forintot.