Varga Judit nyílt levélben szúrt oda az Európai Bizottságnak

2023.02.02. 18:26
Varga Judit csütörtökön levelet küldött Vera Jourovának, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének. A levél tartalmát a közösségi oldalán osztotta meg az igazságügyi miniszter.

Varga Judit emlékeztetett arra, hogy több mint harminc évvel ezelőtt az európai nemzetek kinyilvánították, hogy a szuverenitás, a demokrácia, valamint a politikai és gazdasági értelemben vett önrendelkezés megvalósulását alapvető értéknek tartják. Ezen elvek érvényesülésének egyik fő feltétele volt annak kizárása, hogy bármilyen külső nyomás vagy befolyás jelentős hatással legyen a hazai választásokra – mutatott rá a miniszter.

„Sajnálatos módon a 2022-es magyarországi választásokhoz kötődően az elmúlt hónapokban nyilvánosságra került, hogy az egyesült ellenzéki pártok választási kampánya jelentős mennyiségű külföldi – az Európai Unión kívülről származó – támogatást kapott az Action for Democracy nevű szervezettől, és e támogatások célja a választások befolyásolása volt. Az eddig feltárt adatok nyilvánosan elérhetők” – írta levelében a tárcavezető.

„Ez az ügy nemcsak a magyarok, hanem az európai polgárok számára is számottevő jelentőséggel bír. Ellenőrzött információkkal kell rendelkezniük a demokratikus választási folyamataikra gyakorolt bármilyen külső befolyásról. A Katar-gate árnyékában az ügy különös figyelmet igényel az EU intézményei részéről” – hangsúlyozta Varga Judit, aki a magyar kormány nevében az Európai Bizottság tájékoztatását kéri arról, hogy a szervezet együttműködött-e bármilyen programban az Action for Democracy szervezettel.

A politikus emellett kérvényezte, hogy az Európai Bizottság tekintse kockázati tényezőnek az Európai Unión kívülről származó, a tagállami választások befolyásolására irányuló támogatásokat. Varga Judit a levél végén odaszúrt Brüsszelnek:

Az Európai Bizottság az elmúlt években bizonyította, hogy kész rugalmasan értelmezni hatáskörét a demokrácia és a jogállamiság védelmével kapcsolatban. Ezt a jogállamisági jelentések és az abban foglalt ajánlások gyakorlata is jól példázza. Bízom benne, hogy a Bizottság hasonlóképpen jár el, amikor a magyar Kormány kéri fel együttműködésre ezen értékek védelmében. Egyes ügyekben ugyan lehet köztünk véleménykülönbség, de azt hiszem, hogy mindketten egyetértünk Václav Havel szavaival: »Csak egy dolog van, amit nem ismerek el: az, hogy értelmetlen lenne egy jó ügyért harcolni«.”

– zárta sorait a miniszter.