„Szívesen lennék nyugdíjas La Mangán” – Schadl György mintegy 800 millióért vehetett ingatlanokat

2023.02.02. 08:11
A Völner–Schadl-ügy eddig nyilvánosságra hozott lehallgatási anyagai alapján néhány év alatt 775 millió forint értékben vásárolt ingatlanokat a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György és felesége. Az elmúlt években mintegy húsz lakás, ház, nyaraló vagy üzlethelyiség tulajdonosa lett a házaspár.

Schadl György hosszú éveken át komoly pénzeket fektetett ingatlanokba, a nyomozati anyagok szerint egy spanyolországi tengerparti lakásért például 35 millió forintot fizetett. Ezzel szemben egy hangfelvételen arról beszél barátjának, R.-nek, hogy 70 millióért vásárolta meg a La Manga-i ingatlant. R. egyébként szintén vádlott a büntetőeljárásban, nagyon jól ismeri Schadl Györgyöt, más ügyeiben is tevékeny szereplő volt. Ő volt az, aki figyelmeztette a végrehajtói kar első emberét, hogy ármánykodás és mozgolódás kezdődött ellene.

Schadl György 2016 és 2021 között összesen 775 millió forintért vett ingatlanokat különböző helyeken, Spanyolországban is.

A Blikk ezúttal olyan hangfelvételeket hozott nyilvánosságra, amelyeken a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke jóbarátjával a spanyolországi apartmanjáról csevegett.

A beszélgetésben a következő párbeszéd is elhangozott:

„R.: – Merre vagy, doktor úr, ha nem titok? Valami szép országban?

Schadl György: – Lakást átvenni Spanyolországban... Most még az eladó lesz benne, tehát mi még szállodában lakunk most, de akkor legalább elviszi a cuccait...

R.: – Kíváncsi vagyok, nagyon kíváncsi vagyok.

Schadl: – Ha jó, akkor rá pár hétre, ha ráérsz, ugyanilyen pár napra kiszaladhatunk.”

„Szívesen lennék nyugdíjas La Mangán”

Nem sokkal később pedig így társalogtak egymással Schadl György spanyolországi élményeiről:

„R.: – Milyen volt Spanyolország, doktor úr?

Schadl: – Szupi, minden szupi, kérlek.

R.: – Milyen a ház vagy a lakás?

Schadl: – Az szerintem f.sza.

R.: – Hadd kérdezem már meg, hogy ott, az V. kerületben, meg itt a nagyon menő dolgok... meg a XIII. ugyanabban az értékben milyen lakást kapnál? Gondolom a kilátás sem ilyen, ugye?

Schadl: – Igen, félmillió euróért olyan tengerparti villa van, hogy besz.rsz.

R.: – Arra már te is azt mondod, hogy ellaknál, nemhogy H. ellakna ott?

Schadl: – Abban igen, félmilliósban ellakna... A miénk vízparti, előtte három medence, két darab jakuzzi, maga a tenger, teniszpálya tartozik hozzá, mélygarázs van, normál körülmények, három szoba, egy fürdő, egy terasz... Kétszázezer euró, hetvenmillió forint... Én mondom, szívesen lennék nyugdíjas La Mangán. Nekem nagyon tetszett.”

A Balatonnál és Budapesten is bevásárolt

A végrehajtói kar elnöke három évvel ezelőtt 90,5 millió forintért vett Balaton-parti nyaralót, amelyre még legalább 120 milliót költött, míg 2019-ben egy nap alatt több olyan fővárosi ingatlant is megvásárolt, melyeket az önkormányzat kínált eladásra: 

egy Izabella, egy Király, egy Nefelejcs, egy Garai, két Vörösmarty és egy Dohány utcai lakást összesen 207,7 millióért.

A Blikk kiemelte, hogy ezeket a lakásokat a nyomozás alatt zár alá vették. A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekményekkel, valamint pénzmosással vádolja Schadlt és 21 társát, köztük Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárát. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönbüntetés kiszabását kérte.

A korrupciós botrányban érintett kulcsszereplők telefonbeszélgetéseiből korábban nyilvánosságra hozott hanganyagokról itt olvashatnak.

Schadl mindent tagad, azt mondja, csak italokat ajándékozott Völnernek

Schadl György a kihallgatások jegyzőkönyve szerint minden ellene felhozott vádat tagadott az ügyészség előtt. Vallomásában azt is hangoztatta, hogy Völner Pál ugyancsak ártatlan. Schadl azt állította, hogy soha nem adott át semmilyen pénzt a korábbi igazságügyi államtitkárnak. A végrehajtóktól kapott összegekről pedig azt mondta az ügyészségnek, hogy azokat azért kapta, mert korábban pénzt adott nekik kölcsön. Schadl elmondása szerint csak italokat ajándékoztak egymásnak Völner Pállal.