Bukósisak és védőfelszerelés nélkül hajtott 60-nal egy rolleres a belső sávban

2023.02.03. 06:49
60 kilométer per órával száguldozott egy férfi az elektromos rollerével a főút belső sávjában. Az eset Egerben történt, amiről egy autós fedélzeti kamerája készített felvételt.

A belső sávban közlekedő férfi – aki nem viselt védőfelszerelést – több autót is megelőzött, közben pedig kevés figyelmet fordított a körülötte közlekedőkre. A videó készítője szerint a rolleres már többször is eljátszotta ezt a zsúfolt forgalomban.

A Tényeknek nyilatkozó szakértő szerint ekkora sebességnél egy baleset akár végzetes is lehet a férfi számára.

Magyarországon egyes becslések szerint nagyságrendileg 50 ezer darab e-roller van használatban. A Jövő Mobilitása Szövetség ezért Jól átgondolt, előretekintő és a városi közlekedés várható változásait szem előtt tartó, átfogó szabályozást sürget az ilyen típusú járművekre.

A baleseti intézet adatai szerint az elektromos rollert használók több mint negyede ittasan, több mint fele pedig éjszaka sérül meg. A KRESZ vonatkozó módosításáról már 2021-ben született egy tervezet, ám hogy hol tart annak elfogadása, azt az Építési és Közlekedési Minisztérium nem árulta el. Annyit azonban közöltek, hogy „az említett eszközök közlekedésére vonatkozó előírásokat elkülönítve határozná meg“, vagyis önálló jármű-kategóriában gondolkodnak.