Több centi hó is hullhat, kiadták a figyelmeztetést

DEBRE20210125006
2023.02.03. 06:08
Pénteken leginkább felhős, szeles időre számíthatunk, havazás az északi, északkeleti országrészekben várható. A nappali csúcshőmérséklet 1 és 8 fok között alakul.

Pénteken sok helyen beborul az ég, és nyugat felől egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék. Nagyobb havazás átmenetileg az északi és az északkeleti tájakon, valamint a Bakonyban alakulhat ki, máshol eső, havas eső eshet.

Többfelé élénk, erős lökések kísérhetik a délnyugati szelet, este viszont a Dunántúl északi felén viharossá fokozódhat az északnyugatira forduló szél. Hajnalban mínusz 6 és plusz 2, 

napközben 1 és 8 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Figyelmeztetést adtak ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint öt vármegyében egyes fokú, citromsárga figyelmeztetés lesz érvényben széllökés miatt. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer per órát

  • Pest,
  • Fejér, 
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Komárom-Esztergom,
  • valamint Veszprém vármegyében.

Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében havazás miatt. Mint írják, 12 óra alatt több mint 5 centiméter friss hó hullhat.

Reggel nyugat felől egy csapadékzóna érkezik és vonul át az ország fölött, a keleti határvidéket várhatóan csak a késő délutáni órákban éri el. A jellemző halmazállapot északnyugaton végig eső lehet, míg keletebbre az enyhülés hatására általában a kezdeti havazást havas eső, majd eső váltja fel. Csupán a keleti, északkeleti határ közelében és a Mátra, Bükk magasabb csúcsain maradhat végig havazás a fő csapadékforma.

Általában 4 centiméteres hóréteg alakulhat ki, azonban a Dunakanyar, a Budai-hegység és az Északi-középhegység magasabban fekvő részein, illetve az északkeleti tájakon (kiemelten Szabolcs, esetleg Hajdú megye keleti részén) 5-10 centiméteres vastagságú hótakaró kialakulására is esély nyílik. Az enyhülés hatására (az északkeleti tájak és a magasabb csúcsok kivételével) gyorsan el is olvad a hótakaró.

időjárás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Fronthatás is lesz 

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint pénteken melegfronti hatás várható. A magasban zajló melegedés hatására az érzékenyek körében migrén, fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, tompaság, dekoncentráltság is jelentkezhet.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. 

Szombaton még erősebb széllökések jönnek

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegye területére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Veszélyjelzésükben azt írták, pénteken késő délután, illetve este az északnyugatira forduló szelet főként az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és esetleg a középső országrészben viharos – 60-80 kilométer/órás – lökések kísérhetik.

Az északnyugati határvidék közelében, illetve a Dunántúli-középhegység, a Börzsöny magasabban fekvő részein 90 kilométer/óra körüli, esetleg afölötti lökés sem kizárt. A késő esti órákban kissé veszít erejéből a légmozgás. A meteorológiai szolgálat Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegye területére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki, itt a várt legerősebb széllökések sebessége meghaladhatja a 90 kilométer/órát.

időjárás1.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az óránként 70 kilométert meghaladó széllökések veszélye miatt elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas vármegye területére.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép:  Czeglédi Zsolt / MTI)