A dunaújvárosi alpolgármester szerint így lehetne megoldani a Dunaferr-ügyet

2023.02.04. 12:28
A Dunaferr helyzetének megoldásához befektetőre van szükség, olyanra, aki „teljes terjedelmében” folytatja az acélgyártást Dunaújvárosban – mondta a Párbeszéd elnökségi tagja online sajtótájékoztatóján.

Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere kiemelte, mindez nemcsak a dunaújvárosiak érdeke, hanem nemzetgazdasági érdek is. Háborús időkben elképesztően nagy hiba lenne elengedni az acélgyártást Magyarországon – tette hozzá.

Az MTI szerint az ellenzéki politikus emlékeztetett: a kormány nemrégiben döntött arról, hogy fél évre biztosítja a dunaferres munkavállalók bérét. A Párbeszéd elnökségi tagja úgy látja, ez megnyugtató a Dunaferrben dolgozók számára, azonban továbbra is kérdés, hol késlekedik az új befektető.

Rámutatott, néhány hónappal ezelőtt a gyár akkori vezetése mintegy 13 milliárd forintot kért arra, hogy fenn tudja tartani a termelést, akkor a kormány ezt nem támogatta, most viszont 16 milliárd forintot ad kölcsön.

A gyárnak akkor van lehetősége visszafizetni majd ezt a kölcsönt, amit a bérgarancia-alapból kaptak a munkabérek kifizetésére, ha folytatódik a termelés a gyárban – mondta Szabó Zsolt, jelezve, most azt látják, hogy nem megy a kohó, nem működnek a hengerművek, és alig működik a kokszoló.

Ahhoz, hogy a vasmű túl tudjon élni, arra van szükség, hogy beinduljon a termelés, és teljes terjedelmében folytatódjon az acélgyártás Dunaújvárosban

– jelentette ki a város alpolgármestere.

Szabó Zsolt elmondta: a dunaújvárosiak várják az új befektetőt, azonban kérdéses számukra, hogy a kormány most miért kölcsönt ad, miért nem valódi megoldást, egy befektetőt biztosít a gyár tovább éléséhez.  • Tippek
  • Árfolyam