A viharos szél miatt az egész országra kiadták a figyelmeztetést

GettyImages-935621512
2023.02.04. 06:13
Szombaton eső, havas eső és havazás is előfordulhat, napközben mínusz 1 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat minden vármegyére kiadta a figyelmeztetést az erős széllökések miatt. Akár piros színű veszélyjelzés is kiadásra kerülhet.

Szombaton keleten, délkeleten lesz több a felhő, itt még havas eső, eső, kisebb havazás várható több helyen. Máshol a változóan felhős-napos időben záporok, hózáporok alakulhatnak ki. Sokfelé viharos, a Dunántúlon erősen viharos északi szél fog fújni, óránként 100 kilométert meghaladó széllökések is előfordulhatnak – írja az Időkép.

A maximumok kora délelőtt állnak be mínusz 1 és plusz 6 fok közötti értékekkel, aztán hűlni fog a levegő.

szombat du.png
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat erős széllökések veszélye miatt másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye területére szombatra.

A többi vármegyében (Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok) első fokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

szél.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Mint írják, erősen viharos szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon várhatók. Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben, a Mecsek környékén és a Balaton térségében óránként 110 kilométer körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani. A hóval borított tájakon, a hóréteg állapotától függően hófúvás is lehetséges.

Az időjárási helyzetre való tekintettel akár a piros színű veszélyjelzés is kiadásra kerülhet.

Szombaton hidegfronti hatásra, viharos szélre számíthatunk, ami sokak szerveztét megterheli majd. A frontérzékenyeknél görcsös fejfájás, migrén, izomgörcsök jelentkezhetnek.

A szív- és érrendszeri megbetegedésekkel küzdők körében nagy eséllyel alakulhat ki vérnyomás-ingadozás, keringési zavar, rosszullét. Az erősen szeles idő tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, emellett ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép:  Eduardo Munoz Alvarez / Getty Images)