Ungár Péter a Momentumnak és a DK-nak is beszólt kongresszusi beszédében

2023.02.04. 13:35
A hatékony zöldpolitika fontosságáról beszéltek az LMP 54. kongresszusának szónokai szombaton Budapesten a tanácskozás nyilvános részében.

Ungár Péter, az LMP társelnöke megnyitójában elmondta: a politika egy csapatsport, a legfontosabb pedig az egy pártban, hogy tudja: együtt kell küzdeni, mert „csak közösség tud közösségi döntéseket végrehajtani”.

Az LMP Magyarország zöldpártja – hangsúlyozta az ellenzéki politikus az MTI beszámolója szerint. Ungár Péter leszögezte, ez azt jelenti, „a profit nem előzheti meg az embert és a természetet”, azaz helyre kell állítani az ember és a természet közötti, „gőgünkkel, butaságunkkal” felborított egyensúlyt. Számos természeti jelenség mutatja, hogy minden percben közelebb kerülünk civilizációs vívmányok megszűnéséhez, és „a régi kerékvágás a szakadékba vezet” – fűzte hozzá.

Ungár Péter az akkumulátorgyár-építések elleni tiltakozásokról elmondta, hogy most kell küzdeni, jövőre már nem érnek rá. Azt ígérte, hogy pártja fogja megvédeni a vizet, a levegőt és a termőföldet azoktól, akik azokat „el akarják adni a külföldi profitért”.

Ungár Péter arról is beszélt: felborult, és végérvényesen megbukott az az 1990 óta működő konszenzus, hogy külföldi tőkének „megfelelő országot” kell teremteni, az így érkező pénzből pedig jól fogunk élni.

A hétvégén évadnyitót tartó másik két pártról szólva megjegyezte, a Momentum nem zöld, hanem liberális párt, míg a DK-nak azt üzente:

„Nem vagyunk senkinek a zöldtagozata, nem leszünk; egy külön, önálló párt vagyunk.”

Ungár Péter közölte azt is, hogy az összefogás halott.

Zöldpárt nélkül nincs zöldpolitika

Schmuck Erzsébet, az LMP másik társelnöke azt hangsúlyozta: gyökeres fordulat nélkül nem lehet kezelni a klímaváltozást, hozzátéve: nincsen zöldpolitika zöldpárt nélkül, ezért döntéshozó pozícióba kell kerülnie az LMP-nek.

Az ellenzéki politikus kiemelte: eredeti gondolataikból egy centit sem engedtek.

Zöldpártként jöttünk létre, és zöldpárt vagyunk most is. A jövő nemzedék érdekeit képviseljük a jelenben; politikai haszonszerzéssel tehát nem lehet vádolni bennünket

– húzta alá.

Szerinte az általuk képviselt politikának napjainkban elsősorban nem a tagadással, hanem a szemfényvesztéssel, a zöldre festéssel kell megküzdeni, hiszen a probléma okozói azt igyekeznek eljátszani, hogy megváltoztak, érdekli őket a jövőnk, de valójában nem tesznek semmit a fenntarthatóság érdekében.

Eközben – fűzte hozzá – időzített bombán ülünk, ám a kormányok többsége, köztük Magyarországé is potyautas akar lenni, megúszni cselekvés nélkül a folyamatot. Schmuck Erzsébet bírálta a kormányzat megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos politikáját, majd arról beszélt, az az elképzelés, hogy akkumulátor-nagyhatalmat építsenek Magyarországon, végzetes hiba lenne.

Rámutatott arra, ez a technológia rendkívül veszélyes, víz- és energiaigényes, márpedig ezekre az erőforrásokra máshol volna szükség. A politikus szerint az akkumulátorgyárak építése nem az emberek és az élhető jövő, hanem az országba behozott autógyárak érdeke.

Schmuck Erzsébet úgy vélte: ez az ötlet könnyen a Fidesz Bős-Nagymarosa lehet, emlékeztetve, hogy a rendszerváltás szimbólumává vált vízlépcső-beruházást az emberek egy jóval előrehaladottabb fázisban akadályozták meg. 

Az Európai Zöld Párt társelnöke is felszólalt

Thomas Waitz, az Európai Zöld Párt (EGP) társelnöke hangsúlyozta: évtizedek óta világos a fosszilis energiaforrások jelentette veszély. A feladat megoldásokat találni egy eléggé nehéz helyzetben és helyzetre, ebben pedig nem segít, ha homokba dugjuk a fejünket.

Kiemelte: azok az államok, amelyek korábban a megújuló források előállításába fektettek, most a legolcsóbb áramot használják; ellenpéldaként azt hozta fel, hogy míg Ausztriában az autópálya mellett sorra állnak a szélerőművek, a határ magyar oldalán alig látni ilyet, mintha itt nem fújna a szél.

Az osztrák EP-képviselő azzal biztatta hallgatóságát: meg kell mutatni, hogy vannak még Magyarországon a jövőért folytatott harc iránt elkötelezett emberek, és egyesíteni kell az erőket, hogy az Európai Parlamentben is a lehető leghatékonyabban képviseljék elveiket.

Az MSZP pénteken tartotta évadnyitó rendezvényét, részletes beszámolónkat itt olvashatja.