Tordai Bence szerint Gyurcsány Ferenc egy mondatában három tévedés is van

PAP 0579
2023.02.06. 19:17
A Párbeszéd társelnöke szerint Gyurcsány Ferenc egy mondatában három tévedés is van. Tordai Bence szerint az alany, az állítmány és a tárgy is hibádzik a Demokratikus Koalíció elnökének gondolatmenetében.

Azzal a kérdéssel érdemes közelítenünk az ellenzéki stratégiákhoz, hogy jól szolgálják-e a kormány- és rendszerváltás ügyét. Innen nézve problémás, hogy a vasárnapi Gyurcsány-beszéd egyik központi gondolata három alapvető kérdésben is téves – írta hivatalos Facebook-oldalán Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének évértékelőjéről.

A politikus pontokra szedve vesézte ki Gyurcsány Ferenc vasárnapi évértékelő beszédét, amelyben a DK elnöke többek között arról beszélt, hogy nem lehet középen állni, aki nincs a kormány ellen, az vele van. Tordai Bence szerint ha Gyurcsány gondolatmenetét egy mondatban foglaljuk össze, akkor hibádzik az alany, az állítmány és a tárgy is.

Tordai Bence szerint a legfőbb probléma azzal az alannyal, hogy „csak a DK!” az, hogy a DK önmagában nem képes legyőzni a Fideszt. Józan ésszel nem várhatjuk a rendszerváltás önálló kivitelezését attól a párttól, amelynek két vezetője a két leginkább elutasított politikus az országban, és amelynek elnöke az ellenzékiek között is kétszer annyi szavazóban vált ki ellenszenvet, mint rokonszenvet. De az elmúlt hónapok időközi választásai (és nem csak Jászberény) is azt mutatják: minél kevesebb a DK a kampányban, annál több az esély a győzelemre – tette hozzá. 

A politikus úgy véli, hogy a széles körű összefogás a rendszerváltás előfeltétele. Az együttműködés minősége, a megfogalmazott vízió, a program és az üzenetek, a kulcsszereplők hitelessége, támogatottsága és elutasítottsága legalább ennyire fontos tényezői egy választási eredménynek. Azzal az állítmánnyal, hogy „legyőzni”

Gyurcsány azoknak (is) üzen, akik „nem legyőzni, hanem meggyőzni akarják a Fideszt”. Biztos vannak ilyenek is, bár nem túl nagy számban. A DK-elnök mindenesetre „hazaellenesnek” nyilvánítja őket, sőt, továbbmegy: „Aki nincs ellene, az vele van” – mármint Orbánnal és a rendszerével. Gyurcsány tehát egy laza mondattal 3 millió magyart írt fel az orbánisták táborába. Ez több mint bűn: hiba

– fogalmazott Tordai Bence, aki szerint az viszont bűn, és erkölcsileg vétkes magatartás, ha azt gondoljuk, amit Orbán ki is mondott tavaly március 15-én: hogy az a jó, „ha előbb erőnk van, és aztán igazunk, és nem fordítva”. Erőből igazságot fabrikálni nem más, mint diktatúra. A helyes sorrend: legyen igazunk, legyen hozzá többségünk, és akkor lesz erőnk, lehetőségünk érvényre juttatni az elveinket – írta.

A politikus azt írja, az a tárgy, hogy „a Fideszt” ismét tévút. Szerinte az ellenzéki politika origójában nem a Fidesznek kell lennie, nem ahhoz képest kell elsősorban meghatározni magunkat, a Fidesz legyőzése nem a végső, csak a közbenső cél. Mert a Fidesz nem a probléma maga, csak egy akadály a megoldások felé vezető úton.

Az ellenzéki politikának nem a Fideszt, hanem a társadalmat kell céloznia; az emberek igényeire, vágyaira és félelmeire kell reflektálnia, őket kell meggyőznie arról, hogy az ellenzék méltó és alkalmas az ország vezetésére, hogy a mi programunk jobban szolgálja Magyarország érdekeit, hazánk sikerét, az emberek jóllétét. Többséget kell építeni – de nem az ellenzéken, hanem a teljes társadalmon belül

– tette hozzá Tordai Bence.

Bejegyzését összegezve a politikus azt írja, hogy mindebből két stratégia látszik kirajzolódni – az egyik egy zsákutcába, a másik egy reménytelibb jövőbe vezet. Az első, amely szerint „a DK legyőzi a Fideszt” – ez a recept bizonyosan nem működik.

Úgy véli, a második, amelyben az ellenzék meggyőzi az embereket, és társadalmi többséget teremt az igazához – ez a stratégia legalábbis esélyt ad a rendszerváltásra. Viszont ehhez fókusz- és kultúraváltás kell: az üres és kényszeres antiorbánizmust fel kell váltania a víziót és megoldásokat adó, emberközpontú politikának, az ellenzéki kannibalizmus, a predátorpolitika helyett pedig bizalomteli, konszenzuskereső, programalapú együttműködésre lenne szükség. Elnézve a politikai tájképet, azt hiszem, erre mondják: innen szép nyerni – zárta bejegyzését Tordai Bence.

(Borítókép: Tordai Bence 2022. július 22-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)