Mínusz 25 fokot mértek kora reggel Magyarországon

D KOM20201122001 (1)
2023.02.07. 19:40
Egy saját fejlesztésű mérőeszköz mínusz 25 fokot mért kedd reggel a Bükk-fennsíkon, amelynek okairól a Facebookon számoltak be.

Mínusz 25 fokot mértek kedd reggel a Bükk-fennsíkon, a Nagymező Vörösmeteor töbrében. Minderről Kerékgyártó Róbert amatőr meteorológus számolt be a közösségi oldalán, aki saját fejlesztésű eszközével mérte folyamatosan a töbör mikroklímáját.

A bejegyzés szerint ezt az értéket reggel 7 óra előtt tíz perccel mérte a műszer. Kerékgyártó Róbert beszámolója szerint a derült éjszaka és a mérséklődő, de teljesen el nem álló szél miatt lehetett ennyire hideg a Vörösmeteor töbör mélyén.

A következő pár napban az éjszakai órákban a fennsíkon a töbrök mélyén elég jó eséllyel előfordulhatnak újra mínusz 25, ideális esetben mínusz 30 fokos értékek is

– fogalmazott a meteorológus a hvg.hu szerint. Elmondta azt is, hogy a titok nyitja a szélcsendes időjárásban, a hófelszínben és a sarkvidéki száraz, hideg levegőben rejlik.

Mi az a töbör?

A töbör jellegzetes felszíni karsztforma, amit más néven dolináknak is neveznek. Egyfajta mélyedés a földfelszínen, amelynek az átmérője a pár méterestől egészen a pár száz méteresig is terjedhet.

A Bükkben több is van belőlük, mikroklímájuk sajátos, ráadásul az aljukon nyáron is kialakulhatnak mínuszok. 

(Borítókép: Komka Péter / MTI)