MOK-elnök: Orosz rulett, hogy kinek milyen egészségügyi ellátás jut

DLAPE20221111107
2023.02.07. 08:39
Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az egészségügyi rendszer nagyon egyenetlenül teljesít. A MOK egy jobban működő rendszerben érdekelt, de ehhez szükség van a nyomásgyakorlásra – a szervezet elnöke szerint. Ez az oka annak, hogy letétbe helyezték feladatellátási szerződésük felmondását többen is az orvosok közül.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttközgyűlése szombaton egyhangúlag megszavazta, hogy az eseményen megfogalmazott azonnali és hosszú távú célok elérése érdekében a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, helyezzék letétbe feladatellátási szerződésük felmondását, a kórházi orvosok pedig önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe.

Erre reagált az Országos Mentőszolgálat és a Belügyminisztérium egy közös sajtótájékoztatón, ahol elmondták, hogy az orvosi kamara nyomásgyakorlása a betegbiztonságot veszélyezteti.

Most pedig a Klub Rádiónak nyilatkozott Kincses Gyula, a MOK elnöke, aki szerint: Hosszú folyamat eredménye, hogy az egészségügyi rendszer nagyon egyenetlenül teljesít. Nem mindenhol rossz, de „orosz rulett, hogy kinek milyen ellátás jut” – fogalmazott.

A Fidesz korábban egy közleményben azt állította, hogy az orvosok nyomásgyakorlása mögött a Demokratikus Koalíció állhat, ezt azonban megcáfolta Kincses. „A kamara a megoldásban, egy jobban működő rendszerben érdekelt, ha kell, akkor bevetünk ezért nyomásgyakorlási eszközöket. Nem ezek használata a cél, hanem az eredmény” – fogalmazott a MOK elnöke.

Mint kiderült, senki sem vitatja, hogy változásra lenne szükség, a MOK támogat olyan javaslatokat, mint például a centrumkórházak megerősítése, vagy hogy az emberek a lakhelyükhöz közel jussanak ellátáshoz.

Azt is elárulta, hogy az első követelések között van a szakdolgozók béremelése, ugyanis az orvosok bérét korábban megemelték, de az ápolók, szakápolók azóta sem kaptak érdemi fizetésemelést, ez egyre nagyobb feszültséget okoz.

A korszerű gyógyítás csapatmunka, partnernek tekintjük a szakdolgozókat, nélkülük nem tudunk dolgozni

– mondta Kincses.

Aktívabb tagság

A küldöttközgyűlés összehívásáról nem csak a szervezet elnöksége döntött. A MOK megkérdezte a tagságot a rendkívüli gyűlés összehívásáról, erre pedig napokon belül több mint 8000 kolléga jelzett vissza Kincses elmondása szerint. „Természetesen a szakmai reakcióiról nincs reprezentatív felmérés, de az elmúlt napokban jellemzően köszönetet mondó üzeneteket kapunk” – mondta Kincses.

Szerinte a tagság azért lett aktívabb, mert „mostanra ért le a kollégákig” a szolgálati törvény hatása. „Most mutatja ki a foga fehérjét” a szabályozás, egyre inkább az orvosi szabadságot és kreativitást semmibe vevő irányba mozdul a törvénykezés. „Beteg- és orvosbarát rendszerre lenne szükség” – fogalmazott a kamara elnöke.

(Borítókép: Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke 2022. november 11-én. Fotó: Lakatos Péter / MTI)