Már Törökországban van a magyar mentőcsapat

D  AS20230206005
2023.02.07. 08:04

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfő este osztotta meg közösségi oldalán, hogy „Indul a magyar mentőcsapat Törökországba”. A csapattal tart 5 traumatológus katona szakorvos is, hogy a sérültek kutatásában, mentésében és ellátásában segítsenek a földrengés sújtotta területen.

Együtt érzünk török barátainkkal, Magyarország segít!

– írta.

Amint arról beszámoltunk, a magyar kormány a hatalmas károk és a keresőmunka segítésére a HUNOR Mentőszervezet ötvenfős tűzoltócsapatát és két keresőkutyát küldött Törökországba. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, kilenctonnányi speciális felszerelést visznek repülővel.

A HUNOR tagjai tíz napon keresztül 24 órás munkavégzéssel, két váltásban, teljesen önellátó módon képesek étel, ital, fűtés, víz, szállás, energia és üzemanyag igénylése nélkül dolgozni. A magyarok gépe este 9-kor szállt fel, magyar idő szerint éjfélre értek oda.

A mentéshez csatlakozott a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 mentőcsapata is, amely 19 fővel, 7 mentőkutyával és közel 1,5 tonna felszereléssel vesz majd részt a mentési munkálatokban.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is arról számolt be közösségi oldalán, hogy csapatuk megérkezett a katasztrófa által érintett területre. 

Néhány perce landolt a repülőgépünk Adana repterén, amivel más magyar és külföldi csapatokkal közösen, viszontagságos úton jutottunk el a földrengés epicentrumának közelébe

– írták.

Hozzátették: 20 szakemberük, 4 mentőkutyával és közel 2 tonna felszereléssel felszerelkezve fog bekapcsolódni a mentési munkálatokba hamarosan.

 Az Egészségügyi Világszervezet szerint félő, hogy akár a 20 ezret is meghaladhatja az áldozatok száma. Törökország középső részét újabb erős utórengés rázta meg kedd hajnalban, miközben a katasztrófa sújtotta területeken tovább küzdenek a mentőalakulatok a romok alatt rekedt túlélők kiszabadításáért.

(Borítókép: A törökországi földrengés áldozatainak segítséget nyújtó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapata az útnak indításán Budapesten 2023. február 6-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)