Több mint száz főtisztet és tábornokot bocsátottak el a honvédségtől

2023.02.08. 16:56
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter néhány hét alatt több mint 110 főtisztet, tábornokot menthetett fel a szolgálatvégzés alól a januárban megjelent kormányrendeletre hivatkozva. A tiszti képzés kvótáin ugyanakkor nem emeltek, és az előléptetésekkel komoly hiány alakulhat ki az alacsonyabb pozíciókban.

Az Index is beszámolt róla, hogy a NATO-nál sem nézi jó szemmel mindenki, hogy sorra mentik fel a 45 év feletti tiszteket a Magyar Honvédségnél, a Financial Times értesülései szerint még az is elképzelhető, hogy a szervezet vizsgálatot indít a magyar kormány ellen.

A januárban megjelent kormányrendelet alapján a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel és kéthavi felmentési idővel megszüntetheti azoknak a katonáknak a szolgálati viszonyát, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkeznek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcavezető úgy véli, eljött az ideje a fiatalításnak, szerinte nemzetközi tapasztalattal, nyelvtudással rendelkező vezetőkre van szükség. A miniszter szerint szabad utat kell biztosítani azoknak a missziós tapasztalatokat szerző, fizikai állóképesség tekintetében kimagasló fiatal parancsnokoknak, akik leginkább alkalmasak lesznek a modern haditechnikai eszközök és harceljárások alkalmazására.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kormányrendelet megjelenésének napján, január 17-én évértékelőt tartott, amelyet követően a megjelent főtiszteket, tábornokokat az eseménynek helyet adó Bálna emeleti részére hívták, ahol aztán Ruszin-Szendi Romulusz altábornagynak, a Honvéd Vezérkar főnökének jelenlétében felolvasták azoknak a nevét, akiket a kormányrendeletre hivatkozva felmentenek a szolgálat alól. A lista nem nyilvános, a Válasz Online azonban úgy értesült, hogy az évértékelő óta eltelt időben

több mint 110 magas rangú tisztet mentettek fel.

A lap úgy tudja, hogy az alábbi nyolc személynek is megszűnt a szolgálati viszonya:

  • Sándor Zsolt altábornagy és Simon Attila János vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese;
  • Bozó Tibor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója (ő hivatalosan nyugdíjba ment);
  • Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnoka (az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának megbízott dékánjaként folytatja);
  • Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnoka;
  • Kilián Nándor vezérőrnagy, egykori légierő-haderőnemi szemlélő;
  • Ugrik Csaba dandártábornok, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka;
  • Kovács László dandártábornok, kibervédelmi haderőnemi szemlélő.

Rajtuk kívül többeket hívtak haza fontos NATO-beosztásból, így a szövetség legnagyobb missziója, a KFOR parancsnokhelyettesét, Szpisják József dandártábornokot is. A lap úgy tudja, a felmentésekkel párhuzamosan

a legtöbb főosztályvezetőt is leváltották a Honvédelmi Minisztériumban.

Azt írják, a felmentés nem jelent automatikusan azonnali egzisztenciavesztést: az érintetteknek bevezetik a honvédelmi szolgálati juttatást. Ennek alapja az utolsó illetmény 70 százaléka, és ezt állítólag az öregséginyugdíj-korhatár betöltéséig akkor is megkapják az erre jogosultak, ha mellette dolgoznak valamit. Az ugyanakkor, hogy ki a jogosult, egyénenkénti miniszteri döntésen múlik.

A lap értesüléseivel kapcsolatban kerestük a Honvédelmi Minisztériumot, cikkünk megjelenéséig azonban nem érkezett válasz.

Az előléptetések nagy hiányt is okozhatnak

A Válasz Online forrásai szerint a felmentési hullámot követően több alacsonyabb rangú tiszt léphet feljebb a ranglétrán, így azonban nagy problémát jelenthet majd, hogy sokkal kevesebb hadnagy, főhadnagy, százados vagy tiszt lesz állományban, nekik pedig a taktikai, harctéri vezetés a legfőbb feladatuk. A lap megjegyzi azt is, hogy a tiszti képzés kvótáin nem emeltek.

Nem is a minisztérium döntött a felmentésekről?

A lap szerint több jel is arra utal, hogy nem a Honvédelmi Minisztériumban döntöttek arról, hogy kiket küldenek el. Azt írják, hogy a felmentett tisztek még nem tudják, mekkora illetményt kapnak, illetve arról sem kaptak tájékoztatást, hogy maradhatnak-e a szolgálati lakásukban, ha viszont a tárca intézte volna a felmentéseket, ezekre a kérdésekre, problémákra már érkeztek volna válaszok vagy megoldási javaslatok.