Életveszélyes a Balaton jege

MG 1030
2023.02.09. 16:09
A rendőrség arra figyelmeztet, hogy életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni. Mint írják, a parti sáv egyes részein és a kikötőkben kialakult jég közlekedésre, valamint sportolásra alkalmatlan.

A tó parti sávjának egyes részein és a kikötőkben kialakult jég 3–7 centiméter vastagságú, bizonytalan szerkezetű, így alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra – közölte a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján csütörtökön.

Mint írják, nem várható, hogy a Balaton befagy a következő napokban, sőt olvadás kezdődhet szombattól, ami az erős szél hatására el is tüntetheti a jeget a parti sávból. Azonban a somogyi rendőrség hangsúlyozta: szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog.

A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint
  • folyóvizeken és azok mellékágain.

Kitértek arra is, hogy jeges vízből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni, jeges ruházatától megszabadítva fokozatosan kell felmelegíteni, és orvosi ellátásban kell részesíteni. Közleményükben jelezték, hogy a rendőrök fokozottan ellenőrzik a jégen tartózkodás szabályainak betartását.

A szabályszegőket rajtuk kívül a közterület-felügyelők, a halászati őrök és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv ügyintézői is figyelmeztethetik, de ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy szabálysértési eljárás indítása mellett akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják – tették hozzá.

Ha bármilyen, jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelnek (beszakadás, süllyedés), azonnal hívják a 112-es segélyhívón a vízi rendészet járőreit, vagy kérjenek segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán.

(Borítókép: Németh Kata / Index)