2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Az ellenzék szerint a kormány kikényszerített beismerést tett Erasmus-ügyben

ZS 9943
2023.02.09. 14:17

Távoznak az egyetemi vagyonkezelő alapítványokból a kormánytagok – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Az ellenzéki pártok azonnal reagáltak a hírre.

A Momentum szerint az első sikert elérték. „De ne felejtsük el, hogy mi a valódi cél: számolják fel az egyetemi alapítványokat, és adják vissza őket az államnak! Legyen újra Erasmus-program!” – olvasható az ellenzéki párt Facebook-oldalán.

Nélkülözhetetlen lépés volt

Az MSZP részéről Hiller István közölte:

A felsőoktatási intézmények kuratóriumaiba kinevezett politikusok – miniszterek, államtitkárok, országgyűlési képviselők – visszahívása szükséges és nélkülözhetetlen volt az Európai Unióval folytatott tárgyalok sikeréhez, az Erasmus+, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramban való magyar részvétel folytatásához.

Az MSZP szerint a kormány azért tette meg ezt a lépés – kényszerből –, mert az Európai Bizottság nem volt hajlandó elviselni, hogy „uniós forrásokat átláthatatlan és általuk ellenőrizhetetlen módon kezelnek olyan egyetemi kuratóriumok, amelyekben élethossziglanra kinevezett, jelenleg aktív kormánypárti politikusok ülnek”.

Hiller István úgy fogalmazott: „Az ilyen összetételű és ilyen módon kinevezett kuratórium példátlan Európában, ezért ennek megszüntetése nyilvánvaló feltétele volt az unióval történő megegyezésnek.”

Ezzel együtt az MSZP a korábban állami fenntartású egyetemek átszervezését alapítványi formába nem támogatta és nem támogatja, politikai akciónak tartja, „a hatalom részéről a szellemi-intellektuális tér elfoglalására tett kísérletnek”, nem látja benne a felsőoktatás színvonalának emelését. Az ellenzéki párt álláspontja szerint ez különösképpen igaz a vidéki tudományegyetemekre – Pécs, Szeged, Debrecen –, amelyek esetében az MSZP továbbra is azt követeli, hogy az állam fenntartásában és tulajdonában álljanak.

„Ki sem kellett volna nevezni őket”

Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselője szerint beismerő vallomásként értékelhető Gulyás Gergely bejelentése. „A kormány gyakorlatilag beismerte, hogy eddig politikai nyomást akart helyezni a magyar felsőoktatási intézményekre, de az unió ellenállása miatt gyakorlatilag erről szerencsére lemondanak” – jelentette ki az LMP-s politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Párbeszéd szerint miniszterei visszahívásával az Orbán-kormány beismerte, hogy az adófizetői pénzből „kéretlenül létrehozott” egyetemi vagyonkezelő alapítványok „kizárólag a közvagyon kilopását, egyben az afölötti közvetlen politikai ellenőrzést” szolgálták.

„Helyes, ha a kuratóriumokban nem lesznek pozíciókba bebetonozott miniszterek – ki sem kellett volna nevezni őket –, egyúttal a Párbeszéd követeli: a kormány fogadja el képviselője, Mellár Tamás összeférhetetlenségi szabályokat is szigorító törvényjavaslatát, és állítsa helyre az egyetemek teljes autonómiáját, független, transzparens működését” – olvasható az ellenzéki párt közleményében.

„Nem elegendő a fideszes miniszterek lemondása”

A Demokratikus Koalíció részéről Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter reagált.

Elképesztő cinizmusról tett tanúbizonyságot a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki bejelentése, hogy a milliókat kereső fideszes miniszterek nagy kegyesen lemondanak a további milliós fizetésekkel járó állásukról az egyetemi alapítványok kuratóriumaiban. Nem emiatt függesztették fel ugyanis a magyar hallgatóknak járó Erasmus-ösztöndíjakat, hanem azért, mert az egyetemek élén más fideszes politikusok és hivatalnokok továbbra is pozíciót kaphatnak

– olvasható a DK közleményében.

Az árnyékkormány szerint nem elegendő a fideszes miniszterek lemondása az egyetemek éléről, szigorítani kell az összeférhetetlenségi szabályokat az egyetemi alapítványok esetében.

„Ezért az Orbán-kormánynak el kell fogadnia az árnyékkormány kérésére a parlament elé benyújtott törvénymódosítást, amely kizárná az egyetemi kuratóriumokból és a felügyelőbizottságokból az összes politikust, állami és önkormányzati vezetőt, illetve a politikához kötődő egyéb megbízottakat, ezek családtagjait, valamint a velük gazdasági érdekközösségben lévőket” – közölte Barkóczi Balázs.

A DK szerint az Orbán-kormány nem játszadozhat tovább a magyar diákok jövőjével, mert az Európai Unió által nyújtott Erasmus-ösztöndíjak újraindításához távol kell tartani az egyetemektől minden egyes fideszes politikust, köztisztviselőt és azok rokonait. Barkóczi Balázs a közleményt azzal zárta, hogy az árnyékkormány Magyarország „egyetlen reménye arra”, hogy a diákok újra Erasmus-ösztöndíjhoz jussanak.

„A sáros cipő ott maradt a szőnyegen”

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint a Fidesz „sértődötten” hívja vissza az egyetemi kuratóriumokba egyoldalúan kinevezett minisztereit, és „úgy tesz, mintha a rendszerrel csak annyi lenne a problémánk, hogy Varga Judit vagy Lázár János élethosszig tartó zsíros másodállást kapott a kormányfőtől”.

Közleményében a képviselő azt írta: az Európai Unió nem pusztán a kinevezettek személyét, hanem a „durva átszervezések” egészét kifogásolta.

Az egyetemi autonómia erőszakos szétroncsolása utáni helyreállítás ennél jóval több lépést igényel, azzal nem változik érdemben semmi, ha a miniszterek helyére holnap Mészáros Lőrinc valamelyik unokatestvére vagy szomszédja ül be életfogytig. Ez a Fidesz régi stratégiája: berúgnak egy ajtót, becsörtetnek három lépést, majd gálánsan visszalépnek egyet, de még mindig ott állnak a sáros cipőjükkel a szőnyegen

– közölte Ujhelyi István.

Az európai parlamenti képviselő a NER egészét romlottnak tartja, azt írta: „Plasztikai műtéttel ezen nem lehet hosszú távon változtatni, hazánk rendbetételéhez átfogó kezelésre, rendszerváltásra van szükség.” Ujhelyi István megjegyezte: utóbbi nem az Európai Unión, hanem a magyar választókon múlik.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)