Jobb, ha résen vagyunk: ismét csalókra figyelmeztetett az egyik legnagyobb magyar bank

BP-2733
2023.02.09. 18:05
Internetes csalók számlafelfüggesztéssel fenyegetnek az OTP nevében – közölte a hitelintézet csütörtökön szerkesztőségünkkel.

„Számlázási hibáról szólnak a legújabb adathalász e-mailek, amelyeket a csalók küldenek ki az OTP Bank nevében. Azzal riogatnak, hogy az ügyfélnek felfüggesztették a számláját” – olvasható a bank közleményében. Mint kiderült, anélkül figyelmeztetnek felfüggesztéssel, hogy kifejtenék az okát. 

Emellett ezek az adathalász e-mailek azt sem tisztázzák, hogy mi a pontos hiba, illetve pontosan melyik fióknál áll fenn, vagy mit jelent a számlázási cím.

Ha figyelmetlenségből valaki a linkre kattint, ezzel önmaga szolgáltatja ki érzékeny adatait

– írja az OTP.

Az OTP azt kéri, soha ne válaszoljanak megbízhatatlan üzenetekre, és azonnal jelezzék a számlavezetőjüknek, ha csalók jutottak hozzá az adataikhoz. 

Korábban is voltak hasonló esetek

2022 decemberében Csányi Sándor OTP Bank-elnök-vezérigazgató nevével és fotóival éltek vissza a csalók. Akkor a csalók célja az volt, hogy valószínűtlen hozammal kecsegtető, befektetésnek álcázott ígéretekkel megszerezzék gyanútlan és hiszékeny emberek adatait és pénzét.

Tavaly július végén pedig egy kriptovalutás pénzkereseti lehetőségekkel kapcsolatos, hamis állításokat tartalmazó internetes csaláshoz használták Csányi Sándor nevét és fényképét.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)