Végső búcsút vettek Mécs Imrétől

2023.02.10. 16:50
Utolsó útjára kísérték pénteken az Óbudai temetőben Mécs Imrét. Az 1956-os halálraítéltet, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori alapító tagját, volt országgyűlési képviselőt Beer Miklós nyugalmazott váci megyés püspök búcsúztatta.

Január 19-én derült ki, hogy a 89 éves Mécs Imre meghalt. Akkor a magyar közélet jobb- és baloldali szereplői egyaránt búcsúztatták az egykori szabadságharcost.

A pénteki gyászszertartáson – amelyen megjelent számos korábbi és aktív politikus – Beer Miklós kiemelte:

Mécs Imre egész élete a jóért folytatott harcban telt el, mert az Isten erre teremtette.

Azért harcolt, mert tudta, hogy „szabadságra teremtett minket az Isten”, és szabadság nélkül nem lehet élni. Erre a harcra tette fel az életét – mondta az elhunytról Beer Miklós. 

Fischer Ádám karmester a barátok nevében kijelentette: „olyan embertől búcsúzunk”, aki életével példát mutatott. Elvei, meggyőződése mellett egész életében kitartott, még akkor is, amikor oly sokan átálltak a hatalom oldalára. „Nemcsak a történelemben, de a szívünkben is örökre ott leszel” – fogalmazott Fischer Ádám.

Závada Pál író is arról beszélt, hogy Mécs Imre a szabadságért hajlandó lett volna legnagyobb kincsét, az életét is feláldozni. 1956 élménye belső iránytűjévé vált, és vezette őt egész élete során, ott volt a diktatúra lebontásánál és a demokratikus ellenzék bölcsőjénél. Ugyanakkor nem nyugodott bele „a demokratikus intézményrendszer lezüllesztésébe sem”.

Az ’56-osok közül az utolsó mohikán, aki megtér teremtőjéhez

– mondta a volt politikusról Závada Pál.

Az életének 90. évében elhunyt Mécs Imre sírja Göncz Árpád volt köztársasági elnök nyughelye mellett, Csoóri Sándor költő, író, politikus síremléke közelében van.