Orbán Viktor: Európa nagy veszélyben van, sürgősen cselekedni kell!

338V29K-highres
2023.02.10. 20:31
A miniszterelnök egy videóval jelentkezett Brüsszelből, ahol az európai kormány- és államfőkkel tárgyalt. Mint mondta, a találkozó elsősorban a migráció kérdése miatt húzódott el.

Azt mondta: hajnal 3-kor ért véget az Európai Tanács ülése, és, mint mondta „azért tartott ilyen sokáig, mert a migráció kérdését kellett megtárgyalnunk. A nyomás nő, lassan elviselhetetlenné válik, immáron a nyugati országok számára is”.

Nem lehet tovább elodázni, szembe kellett nézni a helyzettel, és világosan ki kellett mondani, hogy Európa nagy veszélyben van. Sürgősen cselekedni kell!

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve: ebben a tagállamok egyet is értettek, az Európai Bizottságban ülő brüsszeli vezetőket viszont – állítása szerint – még meg kell győzni arról, hogy azonnali cselekvésre van szükség. 

A miniszterelnök szerint e cselekvés része lenne a Magyarországgal szembeni jogi eljárások felfüggesztése és visszavonása, illetve támogatni kellene a tagállamokat a határkerítések építésében és a határvédelem megerősítésében is. 

Ezen múlik Európa jövője

– mondta a videó végén Orbán Viktor.

A Bizottság elnöke már megígérte, hogy fellépnek a migráció ellen

A kormányfő pénteken egyszer már írt a migráció kérdéséről a közösségi oldalán. Időközben viszont Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is közölte, hogy 

AZ EURÓPAI UNIÓ MEG FOGJA ERŐSÍTENI KÜLSŐ HATÁRAIT, ÉS LÉPÉSEKET FOG TENNI, HOGY MEGELŐZZE AZ ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓS BEÁRAMLÁST.

Kijelentette: a migráció európai kihívás, amely európai válaszokat igényel. A migráció korábbi hullámaiból tanulva az uniós tagországoknak közösen kell cselekedniük. Ha az EU és a tagországok így tesznek, nincs kihívás, amelyen Európa ne tudna úrrá lenni, hangoztatta az Európa Bizottság vezetője – vagyis nem egyértelmű, hogy kit kell még győzködni a migráció kérdésében. 

(Borítókép: Orbán Viktor 2023. február 9-én. Fotó:  Ludovic MARIN / AFP)