Hatalmas robbanások rázták meg Recsket

2023.02.11. 13:40
Beigazolódott a lakók gyanúja, hatalmas robajjal jár a recski bánya újraindítása, pénteken két hatalmas robbanás rázta meg a települést.

Nem újdonság a Recsken élők számára a településen működő valamelyik bánya okozta zaj, porterhelés. Most azonban nem a házaktól távol, több ezer méterre találhatók a bányák, mint régen, hanem közvetlenül a házak közelében, a település közigazgatási határain belül nyitották meg az új bányát. 

Emiatt a helyiek körében már a megnyitáskor hatalmas felháborodást keltett az ügy, a lakosok a bánya beomlásától és zajától félnek, annak üzemeltetéséről pedig meg sem kérdezték őket.

Ez a félelem hágott tetőfokára pénteken, amikor is az első kőzetjövesztő bányarobbantást végrehajtották. A bányát üzemeltető vállalkozó ugyanis megígérte a környéken élőknek, hogy az első robbantáskor ő maga is ott lesz a lakosokkal, hogy együtt éljék át azt, amire számíthatnak a jövőben, az ígéret betartása azonban elmaradt – derül ki az LMP közösségi oldalára feltöltött videóból. A lakosok a robbanást követően a hatalmas robaj hallatán az utcára rohantak félelmükben, sőt egyesek a történtek után egyedül aludni sem mertek. 

Emiatt az LMP helyi civilekkel közösen tiltakozik a bánya üzemeltetése ellen, és egyben arra kéri Lantos Csaba energiaügyi minisztert, látogasson el a helyszínre, hogy ő maga is megbizonyosodhasson arról, mi történik Recsken, és válaszoljon az aggódó lakosok kérdéseire.