Samantha Power szerint aggasztó a helyzet Magyarországon

K EPA20210323219
2023.02.11. 08:28
Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezetője csütörtökön Budapestre érkezett, hogy „tovább építse az Egyesült Államok és a magyar emberek között rég fennálló kapcsolatot”. Péntek délutáni sajtótájékoztatóján kijelentette: azért érkezett Magyarországra, „mert az amerikai–magyar kapcsolatok fontosak”, ugyanakkor aggódnak a dolgok állása miatt.

Az USAID a közelmúltban több közép-európai országban, köztük Magyarországon is újraindította tevékenységét, „ahol a jogállamiság védelmén, a demokratikus intézmények, a civil társadalom, valamint a független média megerősítésén dolgozó, független magyar partnerszervezeteket támogat”.

Power az elmúlt két napon Budapesten találkozott a magyar civil társadalom képviselőivel, független újságírókkal, Magyarország jövőjét építő fiatalokkal, az LMBTQ-közösség tagjaival, és az amerikai nagykövetség munkatársaival, majd sajtótájékoztatót tartott.

Ezt követően Varga Judit igazságügyi miniszterrel, és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel is tárgyalt.

Egyértelművé teszem számukra, hogy a kapcsolatunk magyar kormány általi, átpolitizált megközelítése megosztó, eredménytelen, és – ahogy újra és újra láthatjuk – egyértelmű valótlanságokon alapul

– jelentette ki.

Samantha Power a péntek délutáni, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: az Egyesült Államok kormánya mintegy hétmilliárd forintnak megfelelő összeget szán arra, hogy fenntartsa a demokráciát Közép-Európában. Mint mondta, azért érkezett Magyarországra, „mert az amerikai–magyar kapcsolatok fontosak”. Ugyanakkor hozzátette:

Aggódunk a dolgok állása miatt.

Arra a kérdésre, hogy plurális demokráciának tartja-e még Magyarországot, Power azt válaszolta, hogy sokféle véleményt hallott itt Budapesten az elmúlt napokban, tehát sokan élnek a szólásszabadság és demokrácia adta jogaikkal.

Ennek ellenére lát okot aggodalomra, ilyennek nevezte a független média és a civil szervezetek ellehetetlenítését.

A Magyar Nemzet kérdésére kifejtette: ellenzéki politikusokkal a kétnapos magyarországi tartózkodása alatt nem találkozott, és leszögezte, hogy nem támogatnak ellenzéki pártokat, de még ellenzéki politikusokat sem, sehol a világon. Mint mondta, a USAID csak független szervezeteket támogat.

A USAID-ről

A J. F. Kennedy elnöksége idején, 1961-ben létrehozott USAID napjainkban az amerikai kormányzat külföldi programokra szánt forrásainak több mint a felét kezeli, amivel a világ egyik legnagyobb szervezetének számít a maga nemében.

A 2023-AS ÉVBEN A KÖLTSÉGVETÉSÜK VÁRHATÓAN MINTEGY 60,4 MILLIÁRD DOLLÁR LESZ.

A szervezet honlapján azt írták, hogy ebből az összegből számos különböző területen támogatnak programokat, a korrupció elleni küzdelemtől kezdve a nőjogi kérdéseken át a közép-amerikai migrációt kiváltó okok kezeléséig bezárólag.

(Borítókép: Samantha Power 2021. március 23-án. Fotó: Greg Nash / EPA / MTI)