Még este is füstölt az Árpád hídnál kigyulladt luxushajó

DSC1193
2023.02.14. 13:14
Hatalmas füst csapott fel kedd délután az Árpád híd budai hídfőjénél: a Hajógyári-sziget déli csúcsán egy luxusjacht kapott lángra.

A tűz a fedélzeten pusztított, és előbb fekete, majd szürke füsttel égett. A helyszínre érkező tűzoltóegység hamar elkezdte az oltást egy vízsugárral, majd nem sokkal később megérkezett egy tűzoltóhajó is, és három habsugárral eloltotta a hajón tomboló tüzet, írja az Infostart.

Kollégánk lefotózta a sűrű, fekete füstoszlopot, amely a város távolabbi pontjáról is látható volt. A lángok eloltása után égett műanyag szaga terjedt a levegőben, közben a rendőrség motoros hajókkal akadályozza a vízi közlekedést a környéken.

Egy mintegy tizenöt méter hosszú hajó gyulladt ki Budapest III. kerületében, a Dunán, tájékoztatott a katasztrófavédelem. A jármű mintegy fele égett. A fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és a szárazföldről, valamint a Szent Flórián tűzoltóhajóról is oltják a lángokat – írták.

A bámészkodó sofőrök hirtelen fékezve lassítanak a füstoszlop miatt, ezért a hídra felhajtó autósoknak ajánlott fokozott figyelemmel közlekedniük, hogy elkerüljék a balesetet. A tűzesetből származó sűrű, fekete füstoszlop a város távolabbi pontjairól is látható volt, írja az MTI.

Az Árpád híd alatti kikötőnél kigyulladt hajó oltásáról videó is készült, amelyen a Szent Flórián tűzoltó hajó látható munka közben. A nehezen megközelíthető helyen ez volt az egyetlen használható megoldás, mivel a „földi” egységek egy sugarat tudtak kiépíteni. Egy másik videón pedig az látszik, ahogy a dolgozók a tűzoltók kiérkezése előtt megkezdik a tűz oltását.

Jelentős az anyagi kár

Wiking Yacht Club megerősíti, hogy a tűzeset a területén, a Hajógyári szigeten történt a mai napon 12:30 magasságában. A tűzoltóság nagy erőkkel vonult a helyszínre és kezdték meg az oltást. A tűzoltásba a Dunán, a Szent Flórián tűzoltó hajó is becsatlakozott – írja közleményében a 

Mint írják, a tűz a kikötőben lévő egyik motoros jacht kokpitjában csapott fel. A hajón senki nem tartózkodott, így személyi sérülés nem történt. Az anyagi kár ebben az egy hajóban jelentős, a többi hajó biztonságban van a gyors elkülönítésnek köszönhetően. A többi hajó és a kikötő infrastruktúrája nem sérült. 

A hajó oltása jelenleg is zajlik szakértői irányítás alatt. Az ügy kivizsgálását megkezdtük és a sajtóval megosztjuk a fejleményeket – olvasható a közleményben.

A tűzoltók még késő délután is dolgoztak, a hajóról délután hat körül is sűrű füst szállt fel. A lángokat estére sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak, Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel azt közölte, az egységek még egy izzó rész felszámolásán dolgoznak.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)