Medián: A 40 év alattiaknál a Kétfarkú Kutya a legnépszerűbb ellenzéki párt

image 6483441 (29)
2023.02.14. 12:55
A Medián adatai szerint a fiatalok körében a Kétfarkú Kutya Párt vezeti az ellenzéki mezőnyt, 40 év felett viszont előretör a Demokratikus Koalíció.

„Legutóbbi közleményünkből kiderült, hogy 40 éves kor körül éles határvonal húzódik a szavazási szándékok tekintetében: az ennél fiatalabbak körében magas az ellenzék támogatottsága, 40 fölött viszont tarol a kormánypárt” – olvasható a Medián Facebook-posztjában. A pártok támogatottsága és a szavazók életkora közötti összefüggésről korábban itt írtunk.

A Medián most egy decemberben készült, ezerfős, reprezentatív telefonos felmérés alapján közölte, hogy

a fiatalok körében a Kétfarkú Kutya Párt vezeti az ellenzéki mezőnyt, 3 százalékponttal megelőzve a Momentumot, és mindössze ugyanennyivel lemaradva a Fidesz–KDNP-től. A 40 évesnél idősebbek sokkal kevésbé támogatják az ellenzéki pártokat (abszolút többségük Fidesz-szavazó), de ebben a körben a Demokratikus Koalíció a viszonylag legkedveltebb.

A 18–39 évesek között a Fidesz–KDNP 22, a Kétfarkú Kutya 19 százalékon áll. 10 százalékos vagy afölötti támogatottságot ebben a korcsoportban még a Momentum, a Mi Hazánk és a Jobbik tud felmutatni. A Demokratikus Koalíció 4 százalékon áll, még a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom is megelőzi.

A 40 évesek és annál idősebbek között is a Fidesz–KDNP a legnépszerűbb, de jelentősen nagyobb aránnyal (59 százalék), mint a fiataloknál. Az ellenzéki mezőny sorrendje viszont átrendeződik: ebben a korcsoportban a DK áll az élen 14 százalékkal, rajtuk kívül egyik párt sem éri el a 10 százalékot.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)