Több mint ötvenmilliárdból gazdálkodik Pécs

2023.02.14. 15:04
A minimumprogram a működőképesség megőrzése, a közszolgáltatások szinten tartása.

Elfogadta Pécs idei költségvetését a város önkormányzatának közgyűlése. Az önkormányzat 54,561 milliárd forintos kiadással és ugyanennyi bevétellel tervez 2023-ban. Ez az összeg több mint tíz százalékkal több a tavalyinál.

Beruházásokra több mint 13,8 milliárd forint jut, ami csaknem tízmilliárddal több a 2022-es összegnél. Személyi juttatásokra a tavalyi 10,9 milliárd helyett 2023-ban 13,2 milliárd forintot fordítanak, az iparűzési adóból pedig nyolcmilliárdos, a tavaly tervezettnél félmilliárd forinttal többet remél a városvezetés.

Péterffy Attila (Pécs Jövője) polgármester előterjesztőként elmondta: az energia- és üzemanyagárak elszabadulása leszűkíti a mozgásterüket: törleszteniük kell a hiteleket, az államnak duplaannyi szolidaritási hozzájárulást kell fizetni, és az infláció generálta bérigényeket is kezelniük kell. 

Így fő céljuk a város működőképességének fenntartása, a fejlesztések előkészítése lesz. 

TÖREKEDNEK A TAKARÉKOS GAZDÁLKODÁSRA, A MUNKAHELYEK MEGTARTÁSÁRA, AZ ELBOCSÁTÁSOK ELKERÜLÉSÉRE, TOVÁBBÁ A VÁROSI KÖZSZOLGÁLTATÁSOK SZINTEN TARTÁSÁRA.

Idén egyébként az energiaár-emelkedés hatásainak enyhítése érdekében 5,4 milliárd forintos állami kompenzációra számít a város. 

A polgármester azt mondta: a nehéz pénzügyi helyzet ellenére az önkormányzat igyekszik segíteni a pécsieknek, így rezsivédelmi programot dolgoztak ki a lakosok számára 200, a vállalkozások részére pedig 100 millió forintos keretösszeggel, továbbá társasházi energetikai felújítási programot indítanak 150 millió forintos célkerettel, emellett 2023-tól jelentősen csökkentették a lakosság építményadó-terheit.

A közgyűlés ellenzéki, fideszes városházi frakcióvezetője, Csizmadia Péter úgy vélte:

egyáltalán nem takarékos a költségvetés, hiszen elfér benne százmillió forintnyi cégvezetői prémium, és több mint százmilliót címeztek tanácsadók kifizetésére,

koncepciók készítésére, továbbá fejlesztések tízmilliárd forintnyi hitelből való finanszírozását is tervezik.

Kővári János, a szintén ellenzékben lévő Összefogás Pécsért Egyesület–KDNP frakcióvezetője azt is javasolta: adják el az önkormányzat „propagandaújságjait” kiadó céget, és a befolyó pénzt adják a pécsi buszsofőröknek, továbbá nyújtsanak 200 milliós kiegészítő támogatást a Pécsi Nemzeti Színház működésének biztosítására.

A jelentősebb összegről szóló módosítókat a közgyűlés azonban elutasította. Félmilliárdot elkülönítettek viszont nagyobb uniós projektek előkészítésére – adta hírül az MTI.